Kultur & Nöje.

2017-04-07 12:00
  • Kenny Nordh, initiativtagare till Örebro reggaeklubb vill ordna reggaefester  på udda platser i Örebro. Förutom ­slottet och svampen är glasskiosken i ­Stadsparken näst på tur.  Bild: Mirja Mattsson
    Kenny Nordh, initiativtagare till Örebro reggaeklubb vill ordna reggaefester på udda platser i Örebro. Förutom ­slottet och svampen är glasskiosken i ­Stadsparken näst på tur.
  • I helgen fylls slottet av reggaemusik när artisten Cajsa Camomile från ­Västerås och bandet One Step från Örebro ska spela. Bild: Press
    I helgen fylls slottet av reggaemusik när artisten Cajsa Camomile från ­Västerås och bandet One Step från Örebro ska spela.

Reggae-feber i Örebro

I morgon fylls Örebro slott med danssugna reggaefantaster. Biljetterna till reggaefesten i rikssalen på slottet är slut sedan länge, men nu lovar arrangörerna ännu en helkväll på slottet.

”Då hoppas vi att vi kan släppa dubbelt så många biljetter”, säger Kenny Nordh som är en av initiativtagarna bakom Örebro reggaeklubb.

Han är nöjd, men jagad. Biljetterna till Örebro reggaeklubbs olika evenemang säljs slut på bara några dagar och de som inte får plats skickar bönande brev till arrangörerna. 


BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS

Gillar du det vi gör?
Swisha en peng till: 123 401 876 8


– Jag har fått över 100 mejl från personer som inte har fått några biljetter till Reggae på slottet och många är besvikna, berättar Kenny Nordh, en av initiativtagarna bakom Örebro reggaeklubb. 

Klubben har tidigare hållit till på flera av stadens krogar, men för en tid sedan väcktes idén om att ha större evenemang på mer udda platser som till exempel Örebro slott, Holmens industriområde och vattentornet Svampen. 

– Det blir annorlunda och mer personligt om man ordnar en klubb på en plats där det inte brukar vara en krog. Det blir en större gemenskap och man kan smycka platsen på ett annat sätt, säger Kenny Nordh.

Och satsningen på nya platser har gått hem. Intresset för reggae verkar vara rekordstort i Örebro.

Svårt hitta lagom stort ställe

– Vi är superglada. Det finns folk som kämpar hela livet för att få till en klubb som många vill gå till utan att det funkar, därför är vi är tacksamma att det här växer så mycket. Och vi strävar hela tiden efter att hitta på nya idéer och nya ställen att vara på, säger han. 

Men att hitta ett lagom stort ställe har varit lite svårt.

– När vi var på Holmens industriområde tog vi oss nästan vatten över huvudet. Då hade vi sålt 300 biljetter i förköp, sedan kom 100 personer till som hängde utanför och ville in. Det blev kaos och folk var besvikna, nu är vi tydliga med att vi inte säljer några biljetter i dörren, säger han. 

Eftersom reggaemusiken letar sig in i flera olika genrer finns det något för alla åldrar. Besökarna på Örebro reggaeklubbs olika evenemang brukar vara 18–60 år och de gillar att dansa i timmar till Deejay Rankins låtval. Ofta börjar kvällen i lugnare tempo med Roots-reggae och ett akustiskt band. 

– Sedan brukar vi ofta köra ett större band och öka pulsen på dansgolvet. Den här gången kommer Cajsa Camomile från Västerås och bandet One Step från Örebro att spela, säger Kenny Nordh.

”Det här är bara början”

För dem som missar helgens event och känner ett sug efter reggaemusik så finns det fler chanser. Det finns tankar om ytterligare en kväll på slottet framöver och den 22 april blir det reggae på Svampen igen. Den 17 juni är det premiär för en annan plats. Då kommer glasskiosken mittemot den stora scenen i Stadsparken att förvandlas till reggaeklubb. 

– Det går faktiskt in 300 personer där och vi kommer att spärra av en bit av parken också, men det här är bara början. Vi kommer att fortsätta leta unika platser för klubben, säger Kenny Nordh.