Kultur & Nöje.

2017-11-24 12:00
  • Skådespelare står på scenen och läser några av de vittnesmål som strömmat in under #tystnadtagning. Vi får vi höra hur motspelare, chefer, lärare och regissörer har begått olika sexuella övergrepp mot sina kollegor.  Bild: Mirja Mattsson
    Skådespelare står på scenen och läser några av de vittnesmål som strömmat in under #tystnadtagning. Vi får vi höra hur motspelare, chefer, lärare och regissörer har begått olika sexuella övergrepp mot sina kollegor. 
  • Petra Weckström tycker det behövs striktare regler kring alkohol, och att även det konstnärliga teaterutbudet kan komma att påverkas. Bild: Mirja Mattsson
    Petra Weckström tycker det behövs striktare regler kring alkohol, och att även det konstnärliga teaterutbudet kan komma att påverkas.
  • Flera yrkesgrupper har gått ut och berättat om problem med sexuella trakasserier i deras bransch. #Tystnadtagning är skådespelarna. Bild: Mirja Mattsson
    Flera yrkesgrupper har gått ut och berättat om problem med sexuella trakasserier i deras bransch. #Tystnadtagning är skådespelarna.

Så förändras scenerna efter #tystnadtagning

Färre klassiker, mindre alkohol på fester och skärpta rutiner. Det kan bli några av förändringarna i teatervärlden efter #tystnadtagning. Ett upprop där hundratals skådespelare har vittnat om sexuella övergrepp.

Musiken skaver i öronen, på en filmduk rullar namnen på alla de hundratals skådespelare över hela landet som har vittnat om sexuella övergrepp i film- och teaterbranschen. På scenen står 20 skådespelare och läser några av de vittnesmål som har strömmat in. Vi får vi höra hur motspelare, chefer, lärare och regissörer har begått olika sexuella övergrepp mot sina kollegor. Det handlar om våldtäkter, tafsande och nedsättande kommentarer. Men också om människor i olika maktpositioner som har tvingat skådespelarna att visa sig nakna under provspelningar eller i påhittade nakenscener under filminspelningar. Vi får också höra om männen och kvinnorna som har skyddat förövarna.


VAR MED OCH BRYT MEDIEMONOPOL

Teckna en prenumeration på din lokala ETC-tidning


– Det är en otäck känsla i kroppen efter de här berättelserna. Vad är det som vi alla har vant oss vid? Jag vet inte om något av det här har hänt på teatern här, men det går inte att ta något för givet och det är så mycket som behöver hända nu, säger Petra Weckström, vd på Örebro länsteater.

En kalldusch

Berättelserna vi får höra på Kulturhuset i Örebro är bara toppen av ett isberg. Det som tar över en timme att läsa, är bara tio procent av alla berättelser som har flödat in. I publiken sitter flera teaterchefer från olika delar av landet. De är på plats för att Länsteatrarna i Sverige har ett gemensamt möte här i Örebro under veckan.

– Det är som en kalldusch att höra det här och hemskt att så många unga i början av sin karriär har drabbats. Jag tror att det här kommer att förändra branschen. Fler kommer att våga säga ifrån. Och vi chefer ska stötta det, säger Fransesca Quartey som är vd och konstnärlig ledare på Västerbottensteatern.

Eftersom teatern är en plats där passion och sexuella berättelser ibland berättas på scenen menar Fransesca Quartey att det måste gå att repetera och spela sådana scener utan att kvinnor ska kränkas.

– Vi måste kunna gestalta saker på teatern, men det är oerhört viktigt att vi är lyhörda och att vi närmar oss sådana ämnen med respekt, säger hon.

En revolution

Staffan Aspegren som är konstnärlig chef för teatern på Smålands musik och teater i Jönköping menar att det som händer nu är en slags revolution.

– Det är många som har fått nog. Det här handlar om maktövergrepp och vem som har makten. Det är viktigt att vi chefer agerar. Vår verksamhet är knuten till landstinget och vi har bra regler och policys, precis som många andra teatrar. Men vi har tydligen inte klarat vardagen och nu finns det inga undanflykter, säger han.

I Örebro kan uppropet leda till flera saker. Petra Weckström tycker det behövs striktare regler kring alkohol, och att även det konstnärliga teaterutbudet kan komma att påverkas.

– Klassiker kan vara rätt så unkna. De kvinnliga karaktärerna har ofta inget att säga. Då måste vi våga ifrågasätta om de ska sättas upp över huvud taget. Vi får skapa nya klassiker i stället, säger hon.

Blir det färre manliga regissörer efter det här?

– Tanken slår en, men nej, det kommer att fortsätta att vara blandat, säger hon.

Den konstnärliga ledaren på Örebro länsteater, Michael Cocke, är säker på att #tystnadtagning kommer att förändra Teatersverige.

– Tystnaden är bruten och kvinnorna är nu ett vi. Det finns en enorm kollektiv kraft i det. Det kommer att innebära nya spelregler i branschen och rutiner kommer att skärpas. Länsteatrarna kommer att träffas i december för att jobba vidare med den här frågan, säger han.

Fakta

704 av landets kvinnliga skådespelare har skrivit under uppropet #tystnadtagning.

Några av kvinnornas berättelser har lästs upp på tolv olika scener i landet, bland annat här i Örebro.

Vittnesmålen är anonyma och kan inte kopplas till den som har läst
berättelsen.

Skådespelarna säger såhär i ett gemensamt uttalande:

”Vi kommer inte längre att vara tysta. Vi kommer att ställa de ansvariga till svars och låta rättsväsendet göra sitt jobb när det finns anledning till det. Vi kommer att lägga skammen där den hör hemma – hos förövaren och den som skyddar honom”.