Kultur & Nöje.

2017-12-15 12:00
Att Hans-Åke Lilja tycker om Stephen King råder det ingen tvekan om när man besöker hans hem. Bild: Privat
Att Hans-Åke Lilja tycker om Stephen King råder det ingen tvekan om när man besöker hans hem.

Skräckförfattare i ny antologi

I över 20 års tid har han hängivet drivit en webbsida om Stephen King. I samband med jubileet ger Hans-Åke Lilja nu ut en bok, där både King och John Ajvide Lindqvist får utrymme.

”Det är en antologi som passar alla människor som vill läsa en bra historia.”

 

Vill du fortsätta läsa?

Bli prenumerant på !
Om du redan är det loggar du in här.

Betala per vecka

Från

39 kr

Beställ här!

Prenumerera och betala per vecka. Avsluta när du vill.

Betala per månad

Från

139 kr

Beställ här!

Prenumerera och betala per vecka. Avsluta när du vill.

1996 startade örebroaren Hans-Åke Lilja webbsidan Lilja’s Library där han skriver om allt som rör skräckförfattaren Stephen King. Under åren har sidan växt, och den har blivit rankad som en av de största fansajterna i världen. 2010 gavs en del av innehållet från sidan ut i en bok av det amerikanska förlaget Cemetery Dance. Och nu i samband med 20-årsjubileet föddes idén till en ny bok.


BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS

Gillar du det vi gör?
Swisha en peng till: 123 401 876 8


– Jag visste inte riktigt vad jag ville göra, men min förläggare föreslog att vi skulle sätta ihop en antologi för att fira jubileet. Jag gillade idén, men för att den skulle fungera kände jag att jag var tvungen att ha med en historia av Stephen King. Det kändes inte rätt att fira med en samling och inte ha med honom, säger Hans-Åke Lilja.

Han fick kontakt med Stephen Kings agent och fick sedan välja mellan några äldre historier. Valet föll på”The blue air compressor”.

– Det är en väldigt tidig historia. Den har bara publicerats två gånger tidigare i små tidningar på 1970- och 1980-talet. Den har inte getts ut i någon av hans novellsamlingar på snart 50 år, så det känns så klart kul att boken ”Shining in the Dark” blir dess hem.

Ny historia av Ajvide Lindqvist

Antologin innehåller sammanlagt 12 historier av 13 författare, bland annat har svenska John Ajvide Lindqvist bidragit med en helt ny historia.

– Jag har plockat ihop historier som jag gillar från författare som jag tycker om. Lite som när man är och handlar smågodis och får välja de goda bitarna.

Hans-Åke Lilja säger att boken har blivit mycket mer än bara ett 20-årsfirande.

– Jag har fått lära mig vad det innebär att sätta ihop en bok, skriva kontrakt och förhandla med författare och förlag. Det var mycket svårare än jag trodde. Hade jag vetat det som jag vet i dag hade jag nog inte vågat ge mig in på det. På så vis var det tur att jag var ovetande. Jag var lite naiv och trodde att ”hur svårt kan det vara?”, men jag tog mig igenom det och nu skulle jag inte tveka att göra om det igen.

20-årsjubileet var egentligen 2016 så boken är försenad. Den amerikanska utgåvan kommer i januari och en italiensk översättning i mars. Flera andra översättningar är på väg, bland annat en svensk.

– Jag kommer att försöka ge ut den här i Sverige tillsammans med Apart Förlag och Swedish Zombie under nästa år. Om allt går som det ska kommer den att finnas på minst sex, kanske åtta språk innan 2018 är slut.

Men först att släppa boken blev Bulgarien, där utgivningen skedde i november, och i januari åker Hans-Åke Lilja dit för att marknadsföra boken.

– Det blir boksignering och ett gäng intervjuer. Förlaget slår på stora trumman för att marknadsföra den där, vilket är jättekul och samtidigt surrealistiskt.

Hur känns det att ge ut boken?

– Väldigt bra. Jag är superstolt över boken och att det är så stort intresse för den.

Vad har du fått för reaktioner från författarna?

– Bara positiva. Den amerikanska har ju inte släppts än så de har inte sett den färdiga produkten, men än så länge har de varit väldigt positiva och ställt upp på mina idéer, säger Hans-Åke Lilja.