Kultur & Nöje.

2016-04-29 12:01
 • Lindy hop är en pardans, men man behöver inte ha en egen partner för delta. Det går lika bra att komma ensam eller ta med sig flera vänner.  Bild: Marta Miklikowska
  Lindy hop är en pardans, men man behöver inte ha en egen partner för delta. Det går lika bra att komma ensam eller ta med sig flera vänner. 
 • När det är fest eller uppvisning är det vanligt att deltagarna har tidsenliga kläder och frisyrer. Jakten på kläder, accessoarer och prylar från  40-talet är en del av lindy hop-kulturen som Marta Miklikowska och Olof Strand också gillar. Bild: Marta Miklikowska
  När det är fest eller uppvisning är det vanligt att deltagarna har tidsenliga kläder och frisyrer. Jakten på kläder, accessoarer och prylar från 40-talet är en del av lindy hop-kulturen som Marta Miklikowska och Olof Strand också gillar.
 • Marta Miklikowska och Olof Strand. Bild: Marta Miklikowska
  Marta Miklikowska och Olof Strand.

Stor dansfest firar in våren

På Valborgsmässoaftonen arrangeras en stor dansfest, Swingin’ Valborg, på Kulturhuset. Fokus ligger på lindy hop, men dans är inget måste. Det går lika bra att gå på festen för att lyssna på musik och insupa atomsfären.

– Vi ordnar en kort nybörjarkurs på Kulturhuset innan själva festen börjar. Så alla kan vara med, säger Marta Miklikowska från arrangörsföreningen Shake that thing – lindy hop Örebro.

Vill du fortsätta läsa?

Bli prenumerant på !
Om du redan är det loggar du in här.

Betala per vecka

Från

39 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje vecka. Avsluta när du vill.

Betala per månad

Från

139 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje månad. Avsluta när du vill.

Lindy hop är en swingdans som uppstod i Harlem i New York under 1920- och 1930-talet. Den är nära besläktad med den svenska jitterbuggen. 

– Lindy hop dansas till swingjazz, som också uppstod på 20- och 30-talet. Swingjazz skiljer sig mot modern jazz, swing har en jämn rytm och är mer dansvänlig, förklarar Olof Strand, ordförande i Shake that thing. 


BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS

Gillar du det du läser?
Swisha en peng till: 123 148 087 0


Marta Miklikowska berättar att lindy hop är en mer fri dans jämfört med många andra pardanser. 

– Det finns några grundsteg och grundfigurer, men dansen är väldigt öppen för improvisation när det gäller danssteg och rörelser. Lindy hop är roligt och crazy, man får hitta på egna steg om man vill. 

Swingjazzbandet The Rhythm Baby Makers från Uppsala spelar live på dansfesten. 

– Bandet består av lindy-hoppare, de har dansat på Gunhild Carlings turné. Deras musik är anpassad till lindy hop och fungerar jättebra att dansa till, säger Olof Strand. 

Eftersom bandmedlemmarna även är duktiga dansare ska de också hjälpa till med dansundervisning tidigare på dagen. Och mellan varven rycker Olof in som dj under artistnamnet ”Old-School Olof”. 

– Musiken är en stor anledning till varför jag fastnade för lindy hop, berättar han. 

Under fredagen och lördagen håller även det internationellt meriterade dansparet Arnas Razgūnas och Eglė Nemickaitė från Lituaen flera workshoppar i shag och lindy hop. Både för nybörjare och för dem som redan har gått en eller flera danskurser. De uppträder även på festen. 

Cool dans

Olof och Marta bildade Shake that thing 2013. 

– Vi var nyinflyttade i Örebro och saknade den delen av livet, berättar Marta. 

Hon växte upp i Polen och såg lindy hop för första gången på tv. Och föll pladask.

– Jag tyckte att det såg så roligt och coolt ut att jag ville börja dansa själv. Men det fanns inga lindy hop-kurser där jag bodde. 

Senare flyttade hon till Finland och såg en annons om kurser i lindy hop.

– Jag anmälde mig direkt. Det är roligt och coolt att dansa lindy hop. Och jag gillar allt runt omkring, på fester och uppvisningar klär vi oss gärna i 30- och 40-talskläder och har tidsenliga frisyrer. Jakten på kläder och accessoarer är en del av lindy hop-kulturen. 

Fastnade direkt

Olof uppger att han i princip aldrig hade dansat i hela sitt liv när en dåvarande arbetskamrat ”tvingade” honom att testa lindy hop. 

– Jag bodde i Amsterdam då och en kollega som hade dansat tidigare drog med mig för att testa. Jag fastnade också direkt, både för musiken, dansen och för allting runt omkring. Jag gillar stilen från 30- och 40-talet, säger han. 

Shake that thing deltar ofta i offentliga arrangemang, som Marknadsaftonen i Örebro, och ordnar egna tillställningar. Varje termin har de även kurser och workshoppar i lindy hop. 

– Vi brukar avsluta varje termin med en stor fest som Swingin’ Valborg, säger Olof.