Kultur & Nöje.

2017-11-17 12:00
I morgon klockan 18.00 är det premiär för årets föreställning på teatern, som sker i samarbete med prisbelönta ungerska gruppen Limelight Projection Mapping och Light Installation, som gör bejublad fasadkonst över hela världen.   Bild: Press
I morgon klockan 18.00 är det premiär för årets föreställning på teatern, som sker i samarbete med prisbelönta ungerska gruppen Limelight Projection Mapping och Light Installation, som gör bejublad fasadkonst över hela världen.

Teaterns sista fasadshow – ny show på slottet tar över

Förra året såg 5 000 örebroare hur teaterns fasad krossades av en dinosaurie. Nu är det dags för en ny fasadshow med 3D-teknik på Örebro teater, men det blir den sista.

”Vi har skapat konst på fasaden i tre år, nu tar andra över”, säger Petra Weckström, vd på länsteatern.

Det var under länsteaterns arbete med att göra scenkonst mer tillgängligt för döva och hörselskadade som den första fasadshowen växte fram 2015. Den spektakulära 3D-tekniken som förvandlade väggarna på en av Örebros kända byggnader gav mersmak. I fjol var det 5 000 personer som upplevde hur teaterhuset förvandlades med hjälp av ljus och ljud. I år fortsätter länsteatern på den inslagna vägen och bjuder in en prisbelönt ungersk grupp som ska sätta sin prägel på teatern med ”Scenkonster – en fasadshow uppåt väggarna”.


VAR MED OCH BRYT MEDIEMONOPOL

Teckna en prenumeration på din lokala ETC-tidning


Grupp med spännande bildspråk

– Det är jätteroligt att kunna bjuda in ett ungerskt team. Vi har gett dem ganska fria händer utifrån temat scenkonster, och av det jag har sett hittills är det ett spännande bildspråk som vi kommer att få se, säger Petra Weckström, vd på Örebro länsteater.

Hon räknar med att intresset för showen kommer att bli minst lika stort som i fjol, då många i publiken dessutom stannade för att se föreställningen flera gånger. Men trots att evenemanget är omtyckt blir det här den sista fasadshowen som kommer att göras på teatern.

– Jag hade så klart gärna fortsatt med det här. Vi har kämpat hårt för att göra tillgänglig kost som ska nå nya grupper. Samtidigt har Örebrokompaniet valt att de också ska göra en fasadshow och då vill vi inte konkurrera med dem. Vi får hitta andra sätt att göra konsten tillgänglig för fler, säger Petra Weckström.

Två miljoner kronor avsatta

På Örebrokompaniet har planerna på en fasadshow på slottet vuxit fram under flera år. Tanken fanns redan under Örebros 750-årsfirande, men då var det ett för kostsamt alternativ. Nu finns cirka 2 miljoner kronor avsatta till en 3D-projektion som kommer att visas på Örebro slott.

– Det är fasaden och tornen som vetter mot Storbron som kommer att göras levande med hjälp av 3D-teknik, säger Louise Anestad Sarbäcken, som är evenemangsansvarig på Örebrokompaniet.

3D-projektionen ”Den magiska maskinen” har premiär två veckor efter länsteaterns fasadshow och tanken med projektet var aldrig att konkurrera ut länsteaterns evenemang.

– Jag ser snarare att vi skulle kunna samarbeta med varandra i framtiden och stärka varandra, säger Louise Anestad Sarbäcken.

”Slottet ska bli mer levande”

Målet med ”Den magiska maskinen” är att unga som gamla ska stanna till och titta på de spektakulära effekterna och lyssna till berättarrösten under hela december.

– Vi vill ge vår ikon slottet det fokus som det förtjänar, slottet ska bli mer levande och det här är en del av det, säger Louise Anestad Sarbäcken.

Men innan det är dags för slottsfasaden att förändras är det alltså läge att ge sig ut och se Örebro teater i ny kostym.

– Man kommer att få se lite av det som finns bakom kulisserna, lovar Petra Weckström.

DIGITAL PRENUMERATION

TVÅ VECKOR GRATIS!

Läs alla artiklar från Dagens ETC utan kostnad första två veckorna. Därefter är priset 199 kronor/månad. Ingen bindningstid. Du får dessutom Dagens ETC direkt till din mejl, alla dagar i veckan. Beställ för att läsa direkt.

Genom att klicka på ”Prenumerera” godkänner du prenumerationsvillkoren och samtycker till att ETC-företagen hanterar dina personuppgifter