Kultur & Nöje.

2017-04-21 12:09
 • Utställningen Titanic – The Exhibition rymmer uppbyggda miljöer från fartyget och originalföremål som har lånats in från samlare över hela världen. Nu kommer den till Örebro. Bild: S/V © Claes-Göran Wetterholm, Färg © Musealia
  Utställningen Titanic – The Exhibition rymmer uppbyggda miljöer från fartyget och originalföremål som har lånats in från samlare över hela världen. Nu kommer den till Örebro.
 • Bild: S/V © Claes-Göran Wetterholm, Färg © Musealia
 • Bild: S/V © Claes-Göran Wetterholm, Färg © Musealia
 • Bara några år efter att vagnverkstaden byggdes upp sjönk Titanic. Nu blir verkstaden utställningshall. Bild: Mirja Mattson
  Bara några år efter att vagnverkstaden byggdes upp sjönk Titanic. Nu blir verkstaden utställningshall. 
 • Rebecca Larserö, projektledare.
  Rebecca Larserö, projektledare.

Titanicutställning i vagnverkstad

Föremål och berättelser från världens mest kända fartyg kommer till Örebro den här veckan. Just nu byggs utställningen Titanic – The Exhibition upp i en gammal järnvägsverkstad nära universitetssjukhuset i Örebro. 

”Det känns fantastiskt att vi är igång”, säger Rebecca Larserö, projektledare från Örebrokompaniet.

Om en vecka slår portarna upp för världsutställningen Titanic – The Exhibition. Utställningen som tidigare har visats bland annat i Spanien, Mexiko och Halmstad ska nu locka turister till Örebro under sommaren. 


BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS

Gillar du det vi gör?
Swisha en peng till: 123 401 876 8


– Utställningen har väckt ett jättestort intresse överallt där den har visats. Till Halmstad kom 77 000 besökare och vi hoppas att utställningen ska locka många till Örebro också, säger Rebecca Larserö, projektledare från Örebrokompaniet.

Vagnverkstad blir utställningshall

Utställningen som har kostat 5 miljoner att ta hit byggs upp i en helt ny utställningslokal, Örebro eventhall. Lokalen ligger i en gammal vagnverkstad på centralverkstadsområdet nära universitetssjukhuset i Örebro. I början av 1900-talet reparerades tåg och material till järnvägen i området. Under samma tidsperiod, bara några år efter att vagnverkstaden byggdes upp här i Örebro, sjönk Titanic i Nordatlanten efter att ha kolliderat med ett isberg. 1 495 personer omkom den 15 april 1912. Nu ska närmare 200 föremål från fartyget flytta in i den gamla verkstadsbyggnaden. 

– Det är en känslosam upplevelse att se föremålen och höra berättelsen om olika människoöden. Ett nattlinne som bars av en kvinna, kängor som ett barn hade på sig den där natten och i audioguiden hörs ljud från skeppet. Det är starkt, säger Rebecca Larserö. 

Uppbyggda miljöer från fartyget

Det är ett spanskt företag, Musealia, som har gjort utställningen. De har byggt upp miljöer från fartyget och de har lånat föremål från olika Titanicsamlare världen över. Många av föremålen ägs av Claes-Göran Wetterholm som är en av världens främsta Titanicexperter. Och det är också han som berättar historien om Titanic i audioguiden som besökarna får bära när de går genom utställningen. 

– För att berättelsen ska bli tillgänglig för alla så kan man genom att slå in en kod vid varje station få berättelsen teckenspråkstolkad i mobilen, och audioguiden finns också på flera språk, säger Rebecca Larserö.

Det är många som har en relation till Titanic. De som inte känner till så mycket om den verkliga händelsen har många gånger sett kärleksfilmen Titanic. I filmen finns en historia om ett halsband. Och ett halsband kommer också att visas upp här i Örebro. 

– Det finns ett halsband och det finns en kärlekshistoria och ett barn som föddes nio månader efter olyckan. Filmen bygger på den berättelsen och det är också något man får höra om på utställningen, säger Rebecca Larserö.

Mycket jobb kvar innan invigning

Det är mycket jobb kvar innan det är dags för invigning. Förutom själva utställningen bygger Örebrokompaniet upp ett fik och en liten butik i den gamla verkstadslokalen. Och utanför sätts skyltar upp så att örebroare och turister ska hitta hit. 

– Det blir en utmaning med tanke på att lokalen inte har en adress ännu. Men eftersom området runt omkring är som en byggarbetsplats kan vi utnyttja alla staketen för skyltning, så vi hoppas att besökarna ska hitta hit, säger Rebecca Larserö.

Fakta

Oceanångaren Titanic är kanske världens mest kända fartyg. Hon sjönk 1912 i Nordatlanten efter att ha kolliderat med ett isberg. 1 495 människor omkom i fartygskatastrofen.

Ungefär 200 föremål som var ombord på fartyget kommer att visas i Örebro.

Utställningen pågår från den 28 april till den 27 augusti.