Reportage.

2017-06-21 06:00
  • Manlika Muangkhot och Kayla Mokédé är ledare. Daniel Nätterdal från Örebro skateboard är med och håller i trådarna. Bild: Maria Eremo
    Manlika Muangkhot och Kayla Mokédé är ledare. Daniel Nätterdal från Örebro skateboard är med och håller i trådarna.
  • Sally Ackeby fyller nio år i sommar och hon är en av de yngsta deltagarna i campet. ”Det ska bli jätteroligt, jag har åkt bräda i snart två år. Jag är här i parken varje vecka och åker.”  Bild: Maria Eremo
    Sally Ackeby fyller nio år i sommar och hon är en av de yngsta deltagarna i campet. ”Det ska bli jätteroligt, jag har åkt bräda i snart två år. Jag är här i parken varje vecka och åker.” 

Tjejerna intar Örebro med sina brädor

I helgen arrangeras skatecamp för tjejer i Örebro. Cirka 38 tjejer i alla åldrar kommer att åka skateboard i skateparken och på Brädcentralen. 

Vill du fortsätta läsa?

Bli prenumerant på !
Om du redan är det loggar du in här.

Betala per vecka

Från

39 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje vecka. Avsluta när du vill.

Betala per månad

Från

139 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje månad. Avsluta när du vill.

Det är första gången som föreningen Örebro skateboard arrangerar ett camp för endast tjejer. Från fredag till söndag kommer deltagarna att åka bräda, nöta trick och umgås. Kayla Mokédé är en av fyra ledare under dagarna.

– Det här gör vi för att tjejer ska ta plats, för att locka hit nya åkare och för att hajpa de som redan åker.

– Det här är även ett bra sätt att nätverka, och att få hit åkare från andra städer, säger Daniel Nätterdal, arrangör.


BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS

Gillar du det vi gör?
Swisha en peng till: 123 401 876 8


En av flera hitresande är Anna Hougner från Stockholm. Hon började åka för tre år sedan och i januari i år fyllde hon 50 år.

– Det blir jag och fyra kompisar som kommer för att fokusera på vår åkning under några dagar. Jag älskar skateparken i Örebro, där finns något för alla nivåer. Det är en väldigt fin park som örebroarna ska vara stolta över, säger hon.

Intresset för skejt startade när sonen började åka. I början var hon med som supporter och åskådare, men en dag var det en annan åkare som sade till henne att det var dags att börja åka.

– Aldrig i livet, svarade jag. Men sedan var jag fast direkt. Att åka skateboard är häftigt och det känns bra att ha blivit en del av denna värld. Förväntningarna på den här helgen är att få träna, utmana sig själv och umgås. Att känna peppen genom andra tjejer är häftigt och vi från Stockholm kommer helt klart att vara äldst, säger Anna Hougner.

Hennes skejtgäng har ett åldersspann på 42 till 53 år.

– Vi kände inte varandra innan, men har hittat vänskapen tack vare åkandet, säger hon.

Åldern inte avgörande

Åldern spelar ingen roll när det handlar om skateboard. 

– Det är det som är så häftigt med skateboard. En åttaåring kan lära en 53-åring nya saker, säger Kayla Mokédé.

Manlika Muangkhot flyttade till Örebro från Falun för mindre än ett år sedan. Det var kärleken till skejtandet som tog henne hit.

– Det är faktiskt sant. Jag är helt kär i skateparken och den är mitt andra hem. Den här helgen för bara oss tjejer är viktig, det blir en bra inkörsport för de som vill börja, säger hon.

Fånga upp de yngre

Skateboardåkning är en mansdominerad aktivitet, men Daniel Nätterdal hoppas att återväxten ska jämna ut den biten om några år.

– Om vi kan fånga upp de här unga tjejerna och få dem att vilja fortsätta kommer vi att få en balans i framtiden. Det är svårare att få tonårstjejer att börja, men det går, säger han.

Sally Ackeby som fyller nio år i sommar är anmäld till träningshelgen och ser fram emot den. 

– Det ska bli jätteroligt, jag har åkt bräda i snart två år, säger hon.

Vid sidan av parken sitter mamma Sara Ackeby.

– Det var en kompis till Sally som åkte och så ville hon testa och fick börja i skejtskola. Jag är allt lite sugen själv, men min man är ortoped och tycker att jag borde låta bli, säger hon och skrattar.