Kultur & Nöje.

2017-02-03 12:21
 • Les Gordons gjorde sådant intryck på Melodifestivalfolket att de fick en plats i startfätlet efter sin insats i Sveriges radios tävling Svensktoppen nästa.  Bild: Janne Danielsson/SVT
  Les Gordons gjorde sådant intryck på Melodifestivalfolket att de fick en plats i startfätlet efter sin insats i Sveriges radios tävling Svensktoppen nästa.
 • För första gången tävlar Jasmine Kara i ­Melodi­festivalen. Det gör hon med låten ”Gravity”. Bild: Janne Danielsson/SVT
  För första gången tävlar Jasmine Kara i ­Melodi­festivalen. Det gör hon med låten ”Gravity”.
 • Boris René är ett av tre bidrag från Örebro i ­Melodifestivalen 2017. Bild: Janne Danielsson/SVT
  Boris René är ett av tre bidrag från Örebro i ­Melodifestivalen 2017.

Tre Örebrobidrag på vårens största turné

Då var det dags igen. Melodifestivalen gör entré i de svenska hemmen. I morgon går startskottet för årets upplaga och detta år ser vi inte mindre än tre Örebrobidrag.

I år är det många välbekanta ansikten i startfältet, bland andra Charlotte Perrelli, Ace Wilder, Roger Pontare, Lisa Ajax, Robin Bengtsson och Loreen. Dessutom är veteranen och snart 88 år gamla Owe Thörnqvist med och tävlar som artist för allra första gången. Owe medverkade redan 1962 som låtskrivare till Monica Zetterlund på När min vän, men nu gör han debut som artist.


BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS

Gillar du det du läser?
Swisha en peng till: 123 148 087 0


Men först ut i årets första deltävling är ett av Örebros tre bidrag – Boris René. Boris debuterade i Melodifestivalen förra året med låten Put your love on me och slutade då på en hedrande tiondeplats i den stora finalen. Även denna gång är det hitmakarna Tim Larsson och Tobias Lundgren, även de från Örebro, som står bakom bidraget.

– Låten heter Her Kiss och är en rolig kärlekslåt. Förra året var det en mer seriös ton, nu blir det en upptempolåt med mycket glädje och lite roliga inslag, mer avslappnat liksom, säger Boris.

När ETC Örebro får kontakt med Boris är han i Stockholm och repetitionerna pågår för fullt. 

– Det är ju inte alls långt kvar nu. Det känns väldigt bra, vi dansar och kör på.

"En rolig cirkus"

Förra året var Boris debutant i sammanhanget, i år kliver han in med mer erfarenhet i bagaget.

– Det är en rolig cirkus och det är en skön känsla att vara mer förberedd. Det känns väldigt bra, positivt och roligt, men samtidigt nervöst och pirrigt. 

Även om det är en tävling tänker inte Boris så hårt på själva tävlingsmomentet. 

– Jag hoppas så klart att det går bra, men för mig personligen handlar det om att fortsätta att lära mig att vara artist. Det här är en intensivkurs som alla artister borde ta vara på.  Det är en musikfest. 

Att få inleda årets festival ser han som en stor ära och något han är väldigt stolt över. Och att fortsätta arbeta tillsammans med Tim Larsson och Tobias Lundgren beskriver Boris som magiskt.

– Det är en dröm. Det har fungerat bra från start och allt klaffar mellan oss, säger han.

Ett annat välkänt ansikte för örebroarna är Jasmine Kara. Den stora rösten i den lilla kroppen är allt annat än nybörjare, men i Melodifestivalsammanhang gör hon debut. Jasmine deltar i deltävling tre i Växjö med låten Gravity, som hon själv varit med och skrivit tillsammans med Anderz Wrethov. Till SVT säger Jasmine att låten handlar om kärlek.

– Det är en ganska positiv låt, enkel att ta till sig. Jag skrev den med tanke på allt som har hänt i världen de senaste åren. Vi måste fortsätta ösa kärlek på varandra.

Låten beskrivs som midtempo till ballad.

I Skellefteå den 25 februari står Örebros tredje bidrag på scen. Det är bandet Les Gordons som även de gör debut i sammanhanget. Les Gordons tog en lite annorlunda väg till tävlingen genom att gå till final i Sveriges radios tävling Svensktoppen nästa. Där vann de inte, men Christer Björkman fattade tycke för grabbarna och handplockade dem till årets startfält. 

– Det var speciellt och väldigt kul eftersom det var vårt artisteri som tog oss hit. Det var en låt som inte skulle fungera i Mello som vi hade i Svensktoppen nästa. När vi skulle ta fram den nya låten hade vi en melodi som var hooken. Vi gjorde hela låten på tre timmar ungefär, förutom den här hooken som vi redan hade, berättar killarna för SVT.

Bandmedlemmarna Jonatan Renström, Albert Björliden, Andreas Persson, Carl Ragnemyr, David Runebjörk har skrivit gruppens bidrag Bound to fall tillsammans med Jimmy Jansson.

Årets programledare är en brokig trio. Clara Henry, David Lindgren och Hasse Andersson. Något för hela familjen.