Kultur & Nöje.

2015-08-21 15:10
Shumai Chou och Holger Carlsson vill se Peace and Love Film Festival växa i Örebro.  Bild: Mirja Mattsson
Shumai Chou och Holger Carlsson vill se Peace and Love Film Festival växa i Örebro. 

”Vi sökte efter en stad där man älskar konst”

Cannes, Berlin och… Örebro? Filmfestivalen Peace and Love Film Festival vill sätta Örebro på den internationella filmkartan och locka hit filmmakare från hela välden.

– Vi är här för att stanna och vi vill växa, säger Holger Carlsson som är festivalansvarig. 

Efter tre år i Borlänge har Peace and Love Film Festival flyttat till Örebro. Att festivalen hamnade här var något av en slump. Det var när representanter från filmfestivalen träffade personerna bakom musikfestivalen Live at Heart, på andra sidan Atlanten, som den första gnistan tändes.

– Vi sökte efter en stad där man älskar konst. När vi var i Austin, Texas, under The South by Southwest fick vi reda på mer om Live at Heart och Örebro och det gjorde oss intresserade. Vi tror att Peace and Love Film Festival kan växa här och att vi kan bli en logisk del av Örebros långsiktiga kulturella mål, säger Holger Carlsson som är festivalansvarig.

Festivalnamnet är redan etablerat i filmkretsar och kommer att bestå trots att musikfestivalen med samma namn finns kvar i Borlänge. 

– Peace and Love är ett väldigt bra namn. Det är ett begrepp som vem som helst kan använda och namnet blir ett tema i sig som passar bra på en filmfestival, säger Shumai Chou, programchef på Peace and Love Film Festival.

Filmklassiker

Den 30 augusti har festivalen Örebropremiär och totalt kommer 45 filmer att visas. Främst är det på Bio Roxy som filmerna kan ses, men barnfilmer samt en dokumentär visas på SF. Fem av filmerna visas utomhus på Stortorget och de är helt gratis för alla Örebroare. 

– Den första utomhusfilmen, The Rocky Horror Picture Show, är egentligen tråkig som film betraktat. Men den har utvecklats till något väldigt roligt eftersom publiken ska delta aktivt. Det finns en lång lista på saker som publiken ska ta med sig. Bland annat vatten, ris och en bit rostat bröd. Det gäller att klä sig rätt, säger Shumai Chou som själv har deltagit i visningar av filmen i tre städer.

Andra filmklassiker som Casablanca och Hajen kommer också att visas på Stortorget.

– Genom det här samarbetet med Örebrokompaniet kan alla örebroare få uppleva film gratis under festivalen. Samtidigt vill vi självklart uppmana alla att köpa biljett och gå på de andra filmerna. Det kan vara enda chansen att få se vissa av filmerna här i Sverige, säger Holger Carlsson.

Röda mattan och regissörmöten

För har du ett filmintresse är Peace and Love Film Festival som en miniresa till Cannes eller Berlin. Flera av filmerna som kommer att visas har tidigare visats på de stora internationella festivalerna, nästan alla filmer får sin svenska eller nordiska premiär i Örebro, det blir både röd matta och många regissörmöten på den kommunala biografen.

– Vi får besök från Hollywood också. Dana Gourrier, som bland annat har medverkat i True Detective och i flera av Quentin Tarantinos filmer, leder en workshop på söndagen som man inte får missa, säger Holger Carlsson.

Att festivalen inleds samtidigt som Örebro Pride avslutas den 30 augusti och sedan fortsätter under Live at Heart kommer att märkas i filmutbudet. Flera filmer har hbtq-tema och musiken får en framträdande roll i filmen Tommy från 1975 som är baserad på The Who’s album Tommy.

DIGITAL PRENUMERATION

TVÅ VECKOR GRATIS!

Läs alla artiklar från Dagens ETC utan kostnad första två veckorna. Därefter är priset 199 kronor/månad. Ingen bindningstid. Du får dessutom Dagens ETC direkt till din mejl, alla dagar i veckan. Beställ för att läsa direkt.

Genom att klicka på ”Prenumerera” godkänner du prenumerationsvillkoren och samtycker till att ETC-företagen hanterar dina personuppgifter

Peace And Love Filmfestival

Festivalen pågår mellan 30 augusti och 3 september. 

Åtta nya regissörer (varav sju regisserat sin första långfilm) slåss om filmpriset under den här fjärde upplagan av Peace and Love Film Festival och filmskaparna kommer exempelvis från Israel, Inre Mongoliet och Argentina. I kortfilmskategorin deltar 17 filmer.

I Juryn sitter Katinka Faragó, Alexander Dunerfors och Dana Gourrier.

”Victoria” av Sebastian Schipper (Tyskland) Blir årets öppningsfilm. 

”The Rocky Horror Picture Show”, ”Casablanca”, ”Tillbaka till framtiden”, ”Hajen” och

”Tommy” visas utomhus på Stortorget i Örebro och är tillgängliga för alla.

Mer information kan man hitta på http://www.peaceandlovefilm.se/sv/