Kultur & Nöje.

2013-12-12 19:30
Bild: SVT
Bild: SVT

Lucia utan överraskningar

När årets Lucia skulle väljas i Göteborg visades inte kandidaterna på bild. Under parollen ”det är rösten som räknas” valdes Lucia utifrån sångröst snarare än utseende. När Olaus Petri-kyrkan valde Lucia röstade man inte alls. I stället utser kyrkomusikern Mats Bertilsson Lucian. Och det ska vara en traditionell Lucia som passar tv-tittarnas krav.

Initiativet i Göteborg har mött både positiva och negativa reaktioner. Reklambyrån Stendahls som ligger bakom Göteborgskampanjen säger att de vill ta luciatraditionen in i en ny tid där ålder, utseende och kön är obetydligt. Att årets Lucia i Göteborg hade kunnat bli en man har skapat debatt kring tradition och utseendefixering i samhället. Men i Örebro känns Göteborgs försök att lyfta in Lucia i en ny tid långt borta.

– Det blir nästan fånigt när de driver det så långt, säger Mats Bertilsson.

Varje år sänder SVT ett luciafirande, just i år sänds det från Olaus Petri-kyrkan på norr i Örebro. Enligt Mats Bertilsson är det ett traditionellt firande som kommer att visas två gånger i dag.

– Tv sa att det helst skulle vara traditionellt, annars finns det en risk att människor blir upprörda. De som tittar vill se ett traditionellt luciafirande, säger han.

 ”De har naturligtvis styrt det hela”

Ett stort tv-team var nyligen på plats för att jobba med inspelningen med ungdomskören OPQ och artisterna Sofia Karlsson, Gladys del Pilar samt musikern Martin Hederos. Dessutom medverkade skådespelaren Ingela Olsson. Mats Bertilsson uppger att SVT gärna ville ge regi.

– De har naturligtvis styrt det hela. De har gett ramarna men det var en god atmosfär, säger han.

Luciakonserten som spelades in på förhand den andra december gick enligt Mats Bertilsson smidigt, även om det har varit aningen hektiskt fram tills dess.

Det var i september som han fick ett samtal från SVT som berättade att de ville göra inspelningen i Olaus Petri-kyrkan.

– De hade hört goda omdömen om körlivet i OP och tyckte kyrkan var väldigt vacker, men de ville försäkra sig om att kören skulle låta bra på inspelningsdagen. Det kunde jag gå i god för, säger han.

”Det är jag som bestämmer”

Enligt Mats Bertilsson är utseendefixeringen kring luciatraditionen en icke-fråga inom Olaus Petri församling. Han håller dock med om att det kan vara problematiskt att unga tjejer döms för sina yttre attribut när de söker som luciakandidat på exempelvis en högstadieskola.

– Det blir lätt så i en skola. Det mest odramatiska vore väl om man lottade, men jag vill inte lägga mig i hur skolan gör. Vi vill lyfta fram luciagestalten som den kristna martyr hon faktiskt var.

Han tror att barn kan lära av att medverka i luciatåg och menar att det ofta är en första kontakt med att stå i rampljuset.

– Det är en bra uppfostran när man kan göra det redan från när man är barn. Det blir något speciellt när man marscherar på led och gör någonting högtidligt tillsammans.

Hur har det gått till när årets Lucia Isa Holmgren valdes?

– Hon var lucia förra året med. När jag märkte att hon visade iver frågade jag henne. Hon har övat in luciarollen och hon gör det så bra. Det är jag som bestämmer men jag kommer aldrig att välja efter utseende.

Mattias Karpov

 

DIGITAL PRENUMERATION

FÖRSTA MÅNADEN GRATIS!

Läs alla artiklar från Dagens ETC utan kostnad första månaden. Därefter är priset 199 kronor/månad. Ingen bindningstid. Du får dessutom Dagens ETC direkt till din mejl, alla dagar i veckan. Beställ för att läsa direkt.

Genom att klicka på ”Beställ” godkänner du prenumerationsvillkoren och samtycker till att ETC-företagen hanterar dina personuppgifter