Intervju.

2013-10-22 02:00
”Jag drömmer om att inspirera”, säger Tekla Alsbjer. Bild: Åsa Wilson
”Jag drömmer om att inspirera”, säger Tekla Alsbjer. Bild: Åsa Wilson

Revolution och gratisbussar

Flera timmar per dag, flera dagar i veckan har Tekla Alsbjer och hennes vänner i Ung Vänster samlat in namnunderskrifter för avgiftsfri kollektivtrafik. Nu står över 10 000 namn på listorna.

– Jag har växt jättemycket som person genom att göra det här. Jag vet att jag har gjort någonting stort, säger hon.

Vill du fortsätta läsa?

Bli prenumerant på !
Om du redan är det loggar du in här.

Betala per vecka

Från

39 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje vecka. Avsluta när du vill.

Betala per månad

Från

139 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje månad. Avsluta när du vill.

– Jag har växt jättemycket som person genom att göra det här. Jag vet att jag har gjort någonting stort, säger hon.

Namninsamlingen för folkomröstning är i mål. Tio procent av de röstberättigade Örebroarna har skrivit under kravet på en folkomröstning om busstrafik utan biljetter och avgifter. Det betyder att Örebro kommunfullmäktige måste rösta om frågan. Och om minst en tredjedel av fullmäktige röstar ja går frågan vidare till alla örebroare.

– Jag tycker att det är viktigt att engagera människor. Att göra dem aktiva och få dem att försöka förändra, säger Tekla Alsbjer.

Varför engagerar du dig just i kollektivtrafiken?

– För det första är det viktigt ur ett rättviseperspektiv. Vi har mött många som inte har råd att åka buss. För det andra tänker vi på miljöaspekten. Och så skulle busschaufförerna få fokusera på att köra bussen och slippa kasta av dem som inte har pengar.

Vad är viktigast, själva frågan om bussarna eller att engagera människor?

– Helt klart att engagera människor. Om man ser att det här lyckas så vill man fortsätta att förändra. Det kan inspirera många.

Hur mycket tid har du lagt på det här arbetet?

– Vi har hållit på ett halvår. För mig har det blivit 3–4 timmar per dag, 4–5 dagar i veckan. Det har ju inte varit lätt. Folk är så vana vid försäljare att många inte ens svarar när man pratar med dem. Man får bara en gest eller något sorts muttrande. Men sedan kommer många tillbaka och undrar vad det var vi ville egentligen.

Var det värt allt det här arbetet?

– Ja, jag har växt jättemycket som person genom att göra det här. Jag kan ta för mig mer nu. Jag vet att jag har gjort någonting stort som kan påverka många människor.

Vad är nästa stora fråga för dig, efter kollektivtrafiken?

– Jag vill se en förändring i samhällets grund. Det låter kanske som ett stort steg från busstrafiken, men det är det jag vill, jag vill att det kapitalistiska systemet ska försvinna.

Tror du att ni kommer att lyckas få igenom kravet på nolltaxa på bussarna?

– Det är en väldigt svår fråga. Jag vet att det finns många politiker som är emot det. Men även om de skulle säga nej så har vi ändå lyckats visa att de inte gör sitt jobb. De är ju folkvalda och ska lyssna på vad folk säger. Så om de säger nej så visar de ju bara att politiker är svin. Det kan också få fler att engagera sig.

Hur reagerar andra ungdomar på att du gör det här?

– De flesta är sjukt imponerade av hela grejen. Jag får nästan bara positiva kommentarer. Det finns några som säger att det är onödigt, eller att det inte kommer att funka, men sedan kan de inte förklara varför. De har bara fått en tanke implanterad i huvudet. Så ser jag det i alla fall.

Vad är du stolt över?

– Jag är stolt över Ung Vänster i Örebro. Jag tycker att det är en skitbra rörelse. Det är så mycket snack inom vänstern, men vi snackar inte, vi gör saker. Och vi har sjukt bra sammanhållning och backar alltid varandra.

Vad är du bra på?

– Jag är bra på att sjunga. Och väldigt bra på att styra upp och organisera saker.

Har du något ”guilty pleasure”, något du gör fast du inte borde?

– Jag spelar lite för mycket Facebookspel, typ på morgonen när jag egentligen har bråttom till skolan. Och så tittar jag lite för mycket på Sex and the city. Ibland är det skönt att sitta och titta på andras problem, annars börjar man tro att man är ensam i hela världen. Jag blev lite beroende ett tag. Jag refererade till Sex and the city hela tiden och mina kompisar började tycka att det var lite konstigt. Nu har jag börjat vänja mig av med det.

Vad är du rädd för?

– Spindlar. Det är någonting som har växt fram. Jag har en kompis som har hysterisk spindelfobi och jag tror att det har smittat av sig.

När var du arg senast?

– Jag bli typ aldrig arg. Jag blir bara väldigt irriterad. Nu har vi jättemycket skolarbete och det är svårt att hålla tempot. Då blir jag irriterad på allt.

Är du stressad i skolan?

– Ja, för det mesta. Jag är sjukt ambitiös och har nog lite för många bollar i luften samtidigt. Men jag tycker att allt som jag håller på med är kul. Jag vill inte släppa det. Och jag vill ha bra betyg i de flesta ämnen. Jag vill nå högt för att jag vet att jag kan.

Är det bra att ha betyg i skolan?

– Nej, jag tycker inte att man ska ha betyg. Det blir en besatthet av betyg i stället för att fundera på om man lär sig saker som man kommer att ha nytta av i framtiden.

Tycker du att du har lärt dig sådant som du kommer att ha nytta av?

– Ja, fast jag vill alltid lära mig mer. Skolan är så översiktlig. Jag vill gå på djupet med allting.

Vad ska du göra efter studenten?

– Jag ska ta det lugnt ett år, kanske jobba deltid, innan jag söker till universitetet. Jag behöver ta det lugnt. Jag har varit så stressad, haft ont i kroppen och varit sjukt trött. Man måste lära sig att lyssna på sin kropp. Om man inte tar tid till sig själv, blir det omöjligt att göra andra saker.

Hur ser ditt liv ut om tio år?

– Då hoppas jag att jag är klar med mina studier och jobbar som lärare i historia och engelska. Jag hoppas att jag har ett hem och kanske ett barn. Kanske är jag gift. Och självklart är jag politiskt engagerad.

Vad drömmer du om?

– Jag drömmer om en revolution, om ett nytt socialistiskt system. Och om att bli en bra lärare som inspirerar många.

Åsa Wilson

Fakta: Tekla Alsbjer

* Ålder: 18 år

* Bor: hus i Mosås

* Familj: Mamma, pappa och lillebror

* Gör: läser sista året på samhällsvetenskapligt program på Plusgymnasiet, aktiv i Ung vänster och i Folkinitiativet nolltaxa Örebro.