Ledare. Carina Dahl.

2015-10-31 08:00
”Att historien upprepar sig är ett uttryck jag ofta hör, men varför lär vi oss då ingenting av detta?”  Bild: Santi Palacios/AP/TT
”Att historien upprepar sig är ett uttryck jag ofta hör, men varför lär vi oss då ingenting av detta?”

Bara du och jag kan stoppa främlingsfientligheten

Alla behövs för att vardagen ska bli trygg, alla behövs på vår arbetsmarknad. 

Vill du fortsätta läsa?

Bli prenumerant på !
Om du redan är det loggar du in här.

Betala per vecka

Från

39 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje vecka. Avsluta när du vill.

Betala per månad

Från

139 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje månad. Avsluta när du vill.

Vi lever i en tid av oro, en värld som vi inte riktigt känner igen. Människor är på flykt från krig, terror och fattigdom. Du och jag har förmånen att leva i ett land som inte drabbats av krig. Tyvärr visar sig terror, förföljelse och fattigdom även i vårt land. Ett land som byggts på solidaritet och demokrati där alla människors lika värde är en grundpelare.

Du och jag måste reagera på och agera mot det som händer runt omkring oss, ett gott samhälle bygger på alla individers delaktighet och engagemang. Alla behövs för att vardagen ska bli trygg, alla behövs på vår arbetsmarknad. Vi tillsammans kan skapa det samhälle som ger våra barn en bra framtid.  De främlingsfientliga yttringarna måste kvävas med våra ord och handlingar.

Att historien upprepar sig är ett uttryck jag ofta hör, men varför lär vi oss då ingenting av detta. Nu är det upp till bevis. Ingen vill ha ett samhälle där alla känner sig rädda, rädda för att möta andra människor. Endast genom solidaritet och kamratskap blir samhället öppet och tillgängligt för alla. 

När rädslan tar över ställs grupper mot varandra. Hemlösa mot flyktingar, arbetslösa mot arbetare, gamla mot unga och så vidare. En sak du och jag kan göra är att hälsa på vår granne, öppna vår dörr för nya bekantskaper, engagera oss i ett politiskt parti eller en frivilligorganisation. Det är genom fördjupade kunskaper,  gemenskap, upplevelser och nyfikenhet som  solidariteten växer sig stark.

Till slut vill jag ändå citera en av vår tids stora författare apropå att historien upprepar sig. Tyvärr behöver vi inte gå så långt tillbaka som1953 utan även på 90-talet, i samband med Balkankriget, spred sig fientligheten gentemot människor som flytt. Orden förmedlar ett budskap som är oerhört dagsaktuellt och värt att reflektera över. Stig Dagerman sätter ord på mina tankar, där mina egna ord tar slut.

Flykten valde oss

Fågeln väljer flykten. Vi valde den icke.

Flykten valde oss. Därför är vi här.

Ni som ej blev valda – men ändå frihet äger, hjälp oss att bära den tunga flykt vi bär!

Bojan väljer foten. Vi valde att vandra.

Natten var barmhärtig. Nu är vi här.

Ni är för många, kanske den frie trygge säger.

Kan vi bli för många som vet vad frihet är?

Ingen väljer nöden. Vi valde den icke.

Den valde oss på vägen. Nu är vi här.

Ni som ej blev valda! Vi vet vad frihet väger!

Hjälp oss att bära den frihet som vi bär!

Stig Dagerman, ur Dagsedlar (21.4 1953).