Ledare. Robert Roos.

2017-01-28 07:04
Bild: Johan Nilsson/TT

Du är viktig i kampen

Vi är många gånger fler än de sexister, rasister, homofober och trångsynta människor som finns i vår värld.

År 2017 har nyligen inletts och det är nog många av oss som tänker att ett nytt år är inledningen på något annat än det som har varit. Något bättre, en förändring. Och så är det säkert i vissa fall. En del ”tar tag” i sina liv och börjar röra på sig, andra bestämmer sig för att varva ner och stressa mindre. Mitt ibland alla dessa förändringar som vi vill göra så är det saker som vi aldrig verkar bli av med. En av dem är mäns nedvärderande syn på kvinnor.


BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS

Gillar du det du läser?
Swisha en peng till: 123 148 087 0


En del säger att feminismen har gått för långt, att vi i princip har nått ett jämställt samhälle. Frågar du kvinnor omkring dig så är det nog inte många som håller med om det. Trots hundratals år av kamp så kan vi dagligen läsa om kvinnor som blir sexuellt trakasserade av män, kvinnor som blir slagna av män och kvinnor som blir våldtagna av män. Vi läser om att kvinnor har sämre förutsättningar i sin idrott och på sin arbetsplats, att kvinnor fortfarande är underrepresenterade i maktens finrum i näringslivet och i politiken. Listan kan göras oändligt lång på områden där kvinnor har sämre förutsättningar än män. Vi tycker att vi år 2017 borde ha kommit längre, att vi män åtminstone borde ha ändrat vår syn på kvinnor och hur vi behandlar kvinnor. Men av verkligheten att döma så har vi inte kommit någonstans.

För en vecka sedan svor USA:s 45:e president sin ed. En president som mobbar funktionsnedsatta, som är en kvinnofientlig sexist och som bär på rasistiska åsikter. Världens mäktigaste man. Samtidigt som han har blivit vald ser vi en högerextremism som är på frammarsch i hela västvärlden, så även i Sverige. En högerextremism som förutom att hata människor överlag också ser kvinnan som det underlägsna könet. Det är bara att läsa Sverigedemokraternas principprogram där de säger att skillnader mellan män och kvinnor i samhället inte har med en könsmaktsordning att göra utan att det handlar om de ”val” som män respektive kvinnor gör. Förutom allt annat dumt som står där.

Allt detta kan ses som ett enda stort mörker, att vi aldrig kommer att få ett jämställt samhälle. 

Men vi är många som vill se en jämlik och jämställd värld, det såg vi om inte annat i lördags när miljontals människor över hela världen bestämde sig för att tillsammans gå ut på gator och torg i Women’s March som en rektion på valet av USA:s nya president. Detta visar att vi vill se en värld där kvinnors rättigheter är mänskliga rättigheter, att vi alla är människor oavsett hudfärg, etnisk tillhörighet, religion, sexuell identitet, kön, ålder eller funktionsnedsättning. Vi är många gånger fler än de sexister, rasister, homofober och trångsynta människor som finns i vår värld.

Och människor i Sverige organiserar sig för att få till förändring. Organisationer som Fatta!, Hus-kurage, Maktsalongen, Män för jämställdhet, ROKS, Unizon, Make Equal och många fler som gör skillnad varje dag. Människor vill se förändring i den vardag de lever i. Ett lysande exempel är Örebro Roller Derby som nyligen har ställt krav på Örebro kommun om att se över hur föreningsbidragen delas ut och hur halltider fördelas ur ett jämställt perspektiv. I fritidsnämndens verksamhetsplan för 2017 är det nu infört att satsningar ska till för att säkra jämställdheten i resursfördelningen. En liten seger som kommer att göra stor skillnad i Örebro kommun.

Det kanske ibland är svårt att se vilken skillnad man som individ kan göra, men det är tillsammans med andra som vi förändrar. Du är viktig i kampen om jämlikhet och jämställdhet. Alla vi som tror på ett jämställt samhälle måste gå ihop och höja våra röster. Kampen för ett jämställt samhälle är en fråga om mänskliga rättigheter, en kamp som vi alla måste föra.

Robert Roos
Robert Roos 

Ombudsman för LO med fokus på mänskliga rättigheter, jämlikhet och ungas rättigheter på arbetsmarknaden.