Ledare. Lisa Nätterdal.

2017-08-28 06:00
Bild: Nelson Antoine/AP/TT

Gör tolerans till norm

Vi firar att vi kan lära våra barn att du duger precis som du är.

Vill du fortsätta läsa?

Bli prenumerant på !
Om du redan är det loggar du in här.

Betala per vecka

Från

39 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje vecka. Avsluta när du vill.

Betala per månad

Från

139 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje månad. Avsluta när du vill.

Att fira Pride och visa stolthet över vem du är har kanske aldrig varit viktigare än nu. I dag börjar festen i Örebro. Pridefestivalerna har lyst upp och färgat städer runt om i landet under hela sommaren. Vissa kritiserar festivalerna och menar att gayrörelsen har kidnappats på sin högtid. Att homosexuella och hbtq-personers verkliga strävan efter att få acceptans i samhället överskyls av företag och organisationers årliga försök att kamma hem godhetspoäng.

Men jag vill fokusera på det goda och det fina i att så många väljer att sluta upp kring en festival och rörelse som började med att slå från ett enormt underläge. I New York i slutet av 60-talet började personer som trakasserades för sin sexuella läggning slå tillbaka mot polisen, de demonstrerade för sin rätt att få älska vem de ville och vägrade att låta sig diskrimineras. Den första Pridefestivalen ordnades av gayrörelsen i San Fransisco 1970 i syfte att visa stolthet och för att manifestera mot våld. I slutet av 70-talet skapades regnbågsflaggan som en symbol för mångfald, respekt och tolerans och den syntes för första gången i ett Pridetåg 1978.

Att en diskriminerad grupp vänder ett förtryck till att skapa en stor rörelse för mångfald och tolerans och som sedan sprider sig över världen är verkligen något att fira! Att Pride har blivit den stora folkfest det är i Sverige i dag är ett bevis på att vårt samhälle har gjort stora framsteg i rätt riktning. Men precis som med alla rättigheter som vi har i samhället kan vi inte ta tolerans för en självklarhet. Många får utstå kränkande särbehandling och hat i sin vardag på grund av vem de väljer att leva med. Precis som med rasism så pyr homofobi under ytan, och enda sättet att motverka att det sprids är att göra tolerans och gemenskapen i samhället till norm.

Förra helgen satte den nazistiska organisationen Nordiska motståndsrörelsen upp banderoller på broar över motorvägen utanför Örebro, samma organisation driver tillsammans med andra högerextrema grupper en hatkampanj mot hbtq-rörelsen. När propaganda med hot mot demokratin sprids på våra gator och i samhällsdebatten är Pridefestivalen viktig. Vi firar inte bara individers stolthet, utan när vi går i Pridetåget firar vi vår stolthet över den mångfald och tolerans som vi har byggt upp i vårt samhälle. Vi firar att vi kan lära våra barn att du duger precis som du är, du får älska vem du vill och du får klä dig exakt hur du vill. Festivalen är inte kidnappad av organisationer och företag, den är upplyft av alla olika delar av samhället. Under en färgsprakande helg tar vi avstamp inför höstens arbete med att fortsätta bygga ett tolerant samhälle som tar avstånd från våld. Genom att hissa regnbågsflaggan visar vi att vi tror på mångfald och att du är välkommen precis som du är.