Ledare. Lisa Nätterdal.

2017-06-05 07:00
 Kostnadsfritt eller subventionerat bra solskydd skulle öka jämlikheten och ge barn samma förutsättningar till bra hälsa i framtiden Bild: Henrik Holmberg/TT
Kostnadsfritt eller subventionerat bra solskydd skulle öka jämlikheten och ge barn samma förutsättningar till bra hälsa i framtiden

Klassfråga att skydda våra barn från cancer

Är det rimligt att bra solskydd ska kosta så mycket att alla inte har råd?

Vill du fortsätta läsa?

Bli prenumerant på !
Om du redan är det loggar du in här.

Betala per vecka

Från

39 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje vecka. Avsluta när du vill.

Betala per månad

Från

139 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje månad. Avsluta när du vill.

Sommarvärmen smeker in över landet och äntligen visar sig den efterlängtade solen. Vi vet efter all forskning som har kommit de senaste årtiondena att solens strålar inte bara är nyttiga för oss, men vem kan motstå att kasta av sig långärmade tröjor när solljuset kommer? Och har alla råd att skydda sig?

Hudcancer, malignt melanom, ökar ständigt trots att vi överöses av information om att smörja in oss med solskyddsfaktor och att undvika direkt solljus mitt på dagen. Enligt uppgifter från Socialstyrelsen är Örebro en av regionerna som toppar listan på de mest drabbade områdena. Många av de som får sjukdomen drar på en historia från tiden innan kunskapen om solskydd var så stor. 70- och 80-talets sololjor för att öka brännan och timmar i solarium är förklaringar till att hudcancer ökar nu.


BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS

Gillar du det vi gör?
Swisha en peng till: 123 401 876 8


Vi vet hur viktigt det är skydda oss, ingen har undgått forskarrapporter på nyheterna eller djupgåendereportage i tidningarna. Skulle någon mot förmodan ha gjort det så har den absolut inte missat hudvårdföretagens reklam. I solskydd och rädslan för cancer finns stora pengar att tjäna. Det finns i princip hur många märken och varianter som helst på krämer som ska skydda oss från skadliga strålar och produkterna är dyra. Men varje år nås vi av skrämmande bilder och reportage om solskydd som innehåller farliga ämnen eller inte håller samma solskydd som uppges på förpackningen, så hur ska vi veta att vi väljer rätt? I reklamen spelar de på rädslan för skadlig bränna och så klart säger de att deras märke skyddar bäst. Du behöver dessutom ta större mängd än du tror för att vara skyddad, därför ska du köpa två tuber.

Den senaste tiden har vi i Örebro fått njuta av härligt sommarväder och när det blev dags att leta fram tuber och sprejflaskor med solkräm ur förra årets förråd kunde jag snabbt konstatera att jag behövde ta en tur till närmsta apotek. Vid hyllor med solskydd slås jag av beslutsångest. Priset varierar från 130–290 kronor flaskan. Kräm eller sprej? Räcker spf 30 eller ska jag ta spf 50, eller spf 50+? Hur många flaskor går åt till familjen?

Vi är alla i behov av solkräm, de som arbetar utomhus bör smörja sig flera gånger om dagen. Barn är utomhus i sina pedagogiska verksamheter och uppmaningen om att lämna barnen insmorda och gärna med en solskyddsfaktortub i väskan är viktig. Det är jättebra att vi blir påminda om att smörja in oss och våra barn. Solen är lurig och det är först på kvällen hettan och rodnaden kommer om vi slarvat med krämen. Men skydd mot solen är kostsamt och för den med en stor familj och svårt att få ihop ekonomin blir det en stor utgift den dag solen bestämmer sig för att titta fram.

Är det rimligt att bra solskydd ska kosta så mycket så att alla inte har råd att skydda sig själva och sin familj?

Att förebygga farliga sjukdomar bör ligga i samhällets intresse både för att minska lidande men det är också mer ekonomiskt hållbart. Kostnadsfritt eller subventionerat bra solskydd skulle öka jämlikheten och ge barn samma förutsättningar till bra hälsa i framtiden.  Att alla ska få samma förutsättningar till att kunna skydda sig mot solens farliga strålning borde vara självklart.

Ska det vara en klassfråga om vi kan skydda oss och våra barn från cancer? Alla borde ha samma rätt att kunna njuta säkert i solen.

Lisa Nätterdal
Lisa Nätterdal 

Ledarskribent som är aktiv i Handelsanställdas förbund och Vänsterpartiet