Ledare. Kenneth Lantz.

2017-04-15 06:39
”Låt oss aldrig sluta tro att vi kan skapa ett bättre samhälle, som är till för alla!” Bild: Jessica Gow/TT
”Låt oss aldrig sluta tro att vi kan skapa ett bättre samhälle, som är till för alla!”

Låt oss hålla ihop

Var inte en av dem som sprider mer rädsla och hat!

Sverige har den senaste veckan visat att vi vill och kan stå upp emot terrorismen genom att hålla ihop! 

Det som hände i Stockholm är en nationell tragedi. Tragedi för framför allt de som drabbades av detta dåd. Mina tankar går givetvis till de anhöriga som har förlorat nära och kära.


BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS

Gillar du det vi gör?
Swisha en peng till: 123 401 876 8


Vi är många som har vandrat längs Drottninggatan och som har upplevt Stockholm som en trygg plats. Just denna fredag var så lik alla andra fredagar, tills terroristen slog till och urskillningslöst mejade ned allt i sin väg.

Vi lever i en tid och i en värld som är oerhört orolig. Vi visste att detta kunde ske, så frågan var bara när och var. Nu är det viktigt att vi behåller lugnet. Vi får inte låta oss skrämmas. Vi får inte heller bli rädda för varandra. Vi måste hålla ihop och hjälpa varandra. Våld och terror ska inte knäcka oss.

Allmänhetens stöd till polisen, räddningstjänsten och alla andra som behövs i samband med en sådan här händelse har bara exploderat. Min reflektion av det arbete som genomfördes för att säkra Stockholm direkt efter händelsen var att det genomfördes på ett mycket professionellt sätt.

Det som oroar är dock de sociala medier, som använder händelsen för att ytterligare förstärka främlingsfientligheten och bidrar till att skapa oro och rädsla i vårt samhälle. Spridandet av fejkade sanningar är ett annat problem. 

Du som delar på nätet, var källkritisk och ifrågasätt innan du delar vidare – kan detta vara sant, är detta rimligt? Var inte en av dem som sprider mer rädsla och hat!

Självklart måste vi få svar på vad som har hänt och ställa ansvariga till svars. Redan i dag höjs röster för hårdare tag och nya lagar för att förhindra att terrorhändelser uppstår. Jag har förståelse för den frustration som uppstår i en sådan tragedi som terrorhändelsen i Stockholm. Jag tror att det ändå är viktigt att besinna sig. 

Är det klokt att skapa nya lagar i ett tillstånd av ilska och frustration? Vill vi införa undantagslagar som i Frankrike, som tillåter polisen att urskillningslöst göra husrannsakningar och gripanden. I bästa fall kanske man springer på en terrorist, men i de allra flesta fall skapas bara rädsla och hat. Undantagslagar som kan drabba alla – oavsett om jag är svensk sedan flera generationer tillbaka eller nyanländ flykting! Undantagslagar som kan användas mot alla som är kritiska mot det rådande systemet. Världen är full av sådana totalitära stater, där oliktänkande spärras in.

Vi måste bestämma oss för vilket samhälle vi vill ha. Jag vill fortsätta att bygga en demokratisk rättsstat, som ska vila på en stark välfärd för alla. Denna välfärd måste inkludera förorterna, för det är bara på detta vis, som vi kan stoppa rekryteringen av terroristanhängare. Satsningen på förorterna är också viktig ur andra aspekter, som till exempel bekämpandet av den organiserade brottsligheten som också bidrar till oro och otrygghet. Välfärdssamhället måste också minska klyftorna mellan stad och land.

Låt oss fira den kommande påskhelgen i sammanhållningens tecken. Låt oss också skicka en tanke till de drabbade på Drottninggatan. Låt oss aldrig sluta tro att vi kan skapa ett bättre samhälle, som är till för alla! Låt oss hålla ihop!