Ledare. Lisa Nätterdal.

2017-02-18 05:56
”Under 2016 ökade svenskarnas inköp av ekologiska produkter för 20:e året i rad”, skriver Lisa Nätterdal. Bild: Henrik Montgomery/TT
”Under 2016 ökade svenskarnas inköp av ekologiska produkter för 20:e året i rad”, skriver Lisa Nätterdal.

Låt trygga jobb bli lönsamt

Du kan stödja företag genom att handla, men du kan också visa missnöje genom att bojkotta företag som inte har tecknat kollektivavtal.

Stötta de som stöttas bör. Som konsument och individ i samhället har vi stor makt att påverka. Vad vi väljer att lägga våra pengar på bidrar till att förändra samhället. Genom att sponsra eller stödja företag och organisationer som står för det du vill se mer av styr du marknaden. Kunden är viktig för lönsamheten, så varför inte utnyttja den stora makt vi har i konsumtionssamhället? Om trygga jobb, miljövänlighet och hållbart blir lönsamt och lockar kunder så kommer företagen vilja uppnå det. 


BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS

Gillar du det du läser?
Swisha en peng till: 123 148 087 0


Ett av benen i den svenska modellen är att varje bransch sätter sina regler genom kollektivavtal. Marknadens båda parter, arbetsköpare och arbetssäljare, förhandlar fram spelregler och löner som passar just deras arbetsplatser. Därför skiljer sig lönenivå och arbetsvillkor mellan olika jobb.  

De företag som har tecknat kollektivavtal visar att de respekterar branschens regler. De garanterar att deras anställda är försäkrade och de betalar, utöver lön, även in till de anställdas pension. 

Genom att stödja och konsumera hos de företag som har kollektivavtal främjar du de som väljer att vara en schysst arbetsgivare. Fackförbunden Hotell och restaurang och Handels har gjort hemsidor där du som kund lätt kan se om en butik eller en restaurang har kollektivavtal, just för att du ska kunna välja att stödja de som följer branschens villkor.

Genom ett medlemskap i facket bidrar du med din fackavgift till att stärka det förbund som förhandlar fram din lön. Ju fler medlemmar ett fackförbund har, ju starkare är förbundet, och desto bättre kollektivavtal kan de teckna. Om du är med i ett annat fackförbund än det som har kollektivavtal på din arbetsplats så är du med och stärker löneutvecklingen inom något annat område.

 Under 2016 ökade svenskarnas inköp av ekologiska produkter för 20:e året i rad. Fler och fler konsumenter väljer ekologiska alternativ och det leder till att fler varor framställs enligt EU-direktivet för ekologisk produktion. Mest ökade försäljningen av Systembolagets varor. Drygt 11,6 av allt som konsumerades under 2016 var ekologiskt odlat, och det i sin tur har lett fram till att det nu finns mer än 1 500 ekologiska produkter i Systembolagets utbud.

 De senaste åren har vegetarisk mat i livsmedelsbutiker och på restaurangmenyer ökat drastiskt, som ett direkt led av att fler konsumenter har efterfrågat ett grönt alternativ. Och i takt med att fler väljer att äta vegetariskt.

Exemplen på hur konsumenters efterfrågan har påverkat företagens produkter kan göras lång och därför är det är viktigt att komma ihåg att hur vi väljer att spendera våra pengar. 

Du kan stödja företag genom att handla, men du kan också visa missnöje genom att bojkotta företag som inte har tecknat kollektivavtal eller säljer produkter du inte vill ska förekomma på marknaden. Stora företagsjättar tjänar pengar på otrygga anställningar och billigt producerade varor, men även en arbetares pengar är makt. Som kund har du alltid rätten att välja att stödja ett annat företag. Använd din makt att påverka!

Lisa Nätterdal
Lisa Nätterdal 

Ledarskribent som är aktiv i Handelsanställdas förbund och Vänsterpartiet