Ledare. Robert Roos.

2017-04-08 06:00
”I tider då socialdemokratin har försvagats runt om i västvärlden så behöver kongressen visa en tydlig riktning mot ökad jämlikhet, solidaritet och alla människors lika värde”, skriver Robert Roos.  Bild: Jonas Ekströmer/TT
”I tider då socialdemokratin har försvagats runt om i västvärlden så behöver kongressen visa en tydlig riktning mot ökad jämlikhet, solidaritet och alla människors lika värde”, skriver Robert Roos.

Migrationspolitik stor ­fråga under S-kongress

I kampen mot ojämlikhet är en lyckad integration avgörande.

I morgon inleder Socialdemokraterna sin kongress i Göteborg. 350 ombud från hela landet ska besluta om partiets inriktning de kommande åren.  Örebro län representeras av elva ombud som under kongressens fem dagar kommer att diskutera frågor som migration, skolan, jobben, miljön och svensk ekonomi för att nämna några. Närmare 2 000 motioner med omkring 4 500 att-satser ska behandlas vilket innebär långa dagar för ombuden. I tider då socialdemokratin har försvagats runt om i västvärlden så behöver kongressen visa en tydlig riktning mot ökad jämlikhet, solidaritet och alla människors lika värde.


BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS

Gillar du det vi gör?
Swisha en peng till: 123 401 876 8


En stor fråga som kommer att behandlas under kongressen är migrationspolitiken och många motioner har skrivits i ämnet, bland annat från Hallsbergs arbetarekommun och nästan alla motionärer vill se en humanare svensk linje. 

En human migrationspolitik har en folklig förankring i Sverige och det är kanske viktigare än någonsin att socialdemokratin står upp för både öppenhet, trygghet och välfärd. I en socialdemokratisk migrationspolitik är permanenta uppehållstillstånd och rätt för barn och föräldrar att återförenas självklara principer. Samhällen som sluter sig för omvärlden stagnerar medan de som investerar i människor blomstrar, det visar historien.

Det grundläggande för att orka starta ett nytt liv och blicka framåt är att känna sig trygg. Forskning visar tydligt trygghetens avgörande betydelse för en lyckad integration, både på arbetsmarknaden och i samhället i övrigt. 

Gällande lagstiftning skapar inte trygghet utan den drabbar människor som befinner sig i Sverige mycket hårt. Massor av människor går med tillfälliga uppehållstillstånd och en oro kring om de får stanna eller inte. Och tusentals barn nekas att återförenas med sina föräldrar. 

Det försvårar integrationen och inte minst är det inhumant. I kampen mot ojämlikhet är en lyckad integration avgörande. Det är investeringar i människor som gör att vi utvecklas och det är trygghet som skapar tillit till samhällsgemenskapen.

I tider då samhällets grundläggande värderingar attackeras av en alltmer högröstad extremhöger är en tydlig värderingskonsekvent socialdemokratisk linje grunden för att ta initiativet för ett solidariskt samhälle. Det går bra för Sverige och det måste Socialdemokraterna dra nytta av för att skapa ett jämlikare samhälle. 

Växande klyftor har gett utrymme åt en politik där orättvisor skylls på människor från andra länder, men hudfärg, ursprung eller religion har inget med problemet att göra. Orättvisor har skapats av skattesänkningar, privatiseringar och en otrygg arbetsmarknad.

Att våga investera och bedriva en mer offensiv ekonomisk politik är ett måste för att nå ett jämlikare och rättvisare samhälle, jämlikheten är central för Sveriges framtid. Full sysselsättning och minskade klyftor är avgörande för sammanhållningen i landet. Stora investeringar krävs i såväl människor som i infrastruktur, utbildning, bostäder och i välfärden. Det behövs reformer som märks i arbetslivet och i vardagen.

Den svenska modellen, arbetarrörelsens modell, handlar om värderingar, hur vi ser på varandra som människor. Den är djupt rotad i övertygelsen om alla människors lika värde och rätt alldeles oavsett vilka de är. 

Den tror på varje människas förmåga att utvecklas och växa ifall hon ges rimliga förutsättningar. Den svenska modellen måste stärkas och utvecklas, inte avvecklas.    

Robert Roos
Robert Roos 

Ombudsman för LO med fokus på mänskliga rättigheter, jämlikhet och ungas rättigheter på arbetsmarknaden.