Ledare. Robert Roos.

2016-12-24 05:40
"Att vi hjälps åt att ge lite av det vi har för att någon annan ska få det bättre är själva grunden för solidaritet", skriver Robert Roos. Bild: Fredrik Sandberg/TT
"Att vi hjälps åt att ge lite av det vi har för att någon annan ska få det bättre är själva grunden för solidaritet", skriver Robert Roos.

Musikhjälpen visade att vi kan gå tillsammans

Du kan hjälpa till med att upprätthålla samhällets värdegrund, en värdegrund som säger att vi tar hand om varandra.

I söndags avslutades Musikhjälpen i Örebro, en insamling som under en vecka engagerade en stor del av det svenska folket och samlade in drygt 49 miljoner kronor för att barn i krig ska ha rätt att gå i skolan. Vi kunde se hur människor gick ihop för att kunna samla in så mycket pengar som möjligt, människor som utmanade sig själva på olika sätt för att få andra att skänka pengar. Vi såg hur Sverige solidariskt slöt upp för alla de miljoner barn som lever i krig, en solidaritet som är oerhört viktig i vårt byggande av en bättre värld.


BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS

Gillar du det du läser?
Swisha en peng till: 123 148 087 0


Att skänka pengar är en god gärning och det är bra. Att vi hjälps åt att ge lite av det vi har för att någon annan ska få det bättre är själva grunden för solidaritet. För att vi ska kunna skapa ett Sverige och en värld där människor ska ha det bra krävs det långsiktiga lösningar på de problem som finns. Det krävs en vision om det jämlika samhället och där kan Sverige vara ett föredöme. Men då kan vi inte fortsätta på den väg som vi nu har vandrat in på, där vi gör skillnad på folk och folk, där vi slutar ge hjälp till människor som behöver det och där vi utvisar människor till en ovisshet med risk för att dö.

Sverige har tidigare varit framgångsrikt i att skapa ett samhälle där vi människor får förutsättningar att skapa ett bra liv oavsett av vem vi föds eller var vi växer upp. Under de senaste decennierna har dock denna framgång bytts ut mot ett mer egoistiskt samhälle där en idé om att var och en får klara sig bäst en kan har bitit sig fast. Denna idé har lett till att de som redan har det bra har fått det bättre samtidigt som vi har skurit ner på resurser till de som behöver det som mest. Helt tvärtemot den samhällsidé som vi tidigare har burit. Men den egoistiska idén är inte huggen i sten, vi kan tillsammans ändra vår syn på hur vi vill ha samhället för trots allt är det vi som lever i det som tillsammans bygger det.

För att nå ett jämlikare samhälle krävs en politisk inriktning som vill bryta det klassamhälle som vi har i vårt land. I Sverige ökar klyftorna mer än i något annat jämförbart land vilket gör att välbeställda drar ifrån samtidigt som många halkar efter. För att lösa detta krävs det en politik där kapitalet måste bidra mer till vårt samhällsbygge så att vi kan stärka det grundläggande trygghetssystemet för människor.

Och detta är något som gäller hela världen. Kapitalet kan bidra med så mycket, om vi fördelar rikedomarna så kan vi förändra världen. Ingen skulle då behöva vara fast i den klass hen föds i. Därför får vi aldrig ge upp kampen om makten över det kapital vi alla i grunden bidrar till.

Men detta är stora frågor och inget som vi förändrar över en natt och det kan därför kännas hopplöst. Men du kan faktiskt bidra i din vardag. Du kan hjälpa till med att upprätthålla samhällets värdegrund, en värdegrund som säger att vi tar hand om varandra. Hjälp en arbetskamrat med ett problem på jobbet, delta i en manifestation, säg ifrån när någon uttrycker sig illa eller beröm någon som gör något bra. Det kan också räcka med ett leende och ett hej när du möter någon. Gå tillsammans med människor och gör små förändringar till det bättre, förändringar som kommer att leda till något större.

Ta med dig känslan som skapades under Musikhjälpen, den gemenskap vi kände och den solidaritet som vi visade till andra människor, in i 2017 och hjälp till att göra denna värld vi lever i till något bättre. Det är vi alla värda.

God Jul!

Robert Roos
Robert Roos 

Ombudsman för LO med fokus på mänskliga rättigheter, jämlikhet och ungas rättigheter på arbetsmarknaden.