Ledare. Lisa Nätterdal.

2016-12-10 06:33
Förskolan har länge varit kostnadsfri och nu är det dags att även skolan blir det.  Bild: Henrik Montgomery/TT
Förskolan har länge varit kostnadsfri och nu är det dags att även skolan blir det. 

Nu dags för kostnadsfri skola

Det drabbar mest barnen som vet att föräldrarna inte har råd och vet vilken vånda en lapp om utflykt från förskolan/skolan skapar i familjen.

"Att skicka med en fikakorg, eller en matsäck till förskolan är väl inte så farligt. Så har det väl alltid varit. Och nu ska de inte ens få fira Lucia!"

Jag har sett det på sociala medier och hört det i debatten om kostnadsfri förskola.

Den kommunala förskolan har länge varit kostnadsfri men sedan augusti i år har reglerna skärpts. Den pedagogiska verksamheten måste anpassas efter att föräldrar inte får ta med fika på avslutningar eller bjuda på glass när barnen fyller år. Pedagogerna får inte skicka hem lappar där det står att barnen ska ta med matsäck på utflykter eller att de förväntas komma utklädda till evenemang. Ingenstans står det att verksamheten på något sätt måste förändras, men arbetssättet kan behöva ses över. En halv miljon kronor har avsatts till att hjälpa förskolorna vid eventuella ökade kostnader på grund av beslutet.

Det finns många tips och kreativa idéer på aktiviteter som kan berika verksamheten. Pedagoger och barn kan gemensamt på frukosten räkna hur många barn som ska gå på utflykt under dagen och gemensamt förbereda en matsäck. Att öva in en Luciashow för föräldrar där all planering sker på förskolan kan bli extra spännande. Vilka karaktärer ur tåget vill barnen vara? Vad finns att hitta i förskolans lådor? Att gemensamt skapa stjärnor, ljus, kronor om det behövs. 

Förskolor kan äska pengar från kommunen till att köpa in det som behövs för att genomföra sin verksamhet. Lussekläder, dryckesflaskor till utflykter, hjälmar eller vad det än är föräldrar tidigare har förväntats bistå med.

En fikakorg, eller en matsäck är kanske inte så farligt. Inte om du har ett tryggt välbetalt jobb och ett barn. Men om du har en otrygg anställning eller inget jobb alls och tre barn som ska på utflykter och ha med fikakorgar till hela familjen på evenemang så är det plötsligt en väldigt stor utgift. Det drabbar mest barnen som vet att föräldrarna inte har råd och vet vilken vånda en lapp om utflykt från förskolan/skolan skapar i familjen.

"Så har det alltid varit" är ett konstigt argument för det betyder inte att det har fungerat eller har varit bra. Om vi tänker tillbaka på vår egen skoltid, så har det också alltid varit, så att någon skolkamrat haft det knapert hemma och inte tog med matsäck när det var dags för utflykt. De "råkade alltid glömma". Sverige är det land i världen där klyftorna ökar mest, många barn i våra förskolor/skolor får ont i magen och vill inte visa informationen om utflykter eller evenemang hemma. Det är bara positivt att förskolan nu kan erbjuda detta kostnadsfritt.

De skärpta reglerna gäller kommunens förskolor. Målet är en bra likvärdig verksamhet för alla barn, oberoende av familjeförhållande eller ekonomisk situation. I den privata barnomsorgen kan målet vara att ge vinst till ägarna. Det finns exempel på förskolor som har serverat knäckebröd och vatten, skolor där eleverna själva har fått bekosta pennor och sudd för att hålla kostnaderna låga och vinsterna höga.

Alla barn ska ha rätt till en likvärdig start i livet, det har vi enats om i teorin i Sverige. Vi ska vara stolta i Örebro över att kommunen tar ett steg i rätt riktning för att få det att gälla även i praktiken. Jag hoppas att nästa steg är att även få kostnadsfri skola.

Lisa Nätterdal
Lisa Nätterdal 

Ledarskribent som är aktiv i Handelsanställdas förbund och Vänsterpartiet