Ledare. Robert Roos.

2017-05-15 09:38
Nazistiska Nordiska motståndsrörelsen demonstrerar i Falun på första maj. Bild: Ulf Palm/TT
Nazistiska Nordiska motståndsrörelsen demonstrerar i Falun på första maj.

Sluta normalisera nazism

Begränsa nazisternas möjlighet att använda sig av demokratins fördelar.

I mitten på 90-talet såg jag den för första gången, jag hade börjat högstadiet på Sjöängsskolan i Askersund. Jag hade hört talas om den, mest vid historielektionerna, men jag hade aldrig sett den på riktigt. Nazismen.


BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS

Gillar du det vi gör?
Swisha en peng till: 123 401 876 8


I historieböckerna kunde vi se bilder på män i hattar och bruna skjortor, kraftiga kängor på fötterna och en genomträngande ilska. Alla företrädde de nazismen. På Sjöängskolan gick det några unga grabbar som företrädde samma idé. Att Sverige skulle bli ett homogent land och för att det ska lyckas så måste alla som inte är typiskt svenska utrotas. Skillnaden var att dessa pojkar inte var klädda i bruna skjortor. De hade tagit sin uniform från brittisk skinheadkultur och klädde sig i tajta ljusa jeans, kängor med stålhätta, vit t-shirt, bomberjacka och rakat huvud. Jag minns att de spred flygblad och klistrade upp klistermärken med budskap från ett för mig nytt parti, Sverigedemokraterna. Pojkarna skrek ofta efter människor som på något sätt var avvikande från normen, heilade och var hotfulla.

I dag bär nazisterna återigen skjortor, denna gången vita och vi kan se dem allt oftare på gator och torg.

Enligt tidskriften Expo så genomförde nazister 3 064 dokumenterade aktiviteter under 2016. Det är det högsta antalet aktiviteter sedan Expo inledde sin årliga sammanställning 2008. Utav dessa så genomfördes 164 i Örebro län. Jag uppmärksammade själv stora banderoller uppsatta på viadukter över E18 mot Karlskoga den senare delen av hösten och jag har sett dem dyka upp igen under våren. Sedan 2010 har antalet aktiviteter mer än fördubblats i Sverige och detta visar att den högerextrema miljön är på frammarsch. Som ledande organisation ser vi Nordiska motståndsrörelsen, NMR. Nazistorganisationen som senast sågs marschera på första maj i Falun, på arbetarrörelsens dag. Många har blivit upprörda över detta. Ska de ens tillåtas att demonstrera och om de får det, varför på första maj? Det är så klart en väl utarbetad strategi från nazisterna. Valet av dag ger dem gratis publicitet och arbetarrörelsen har alltid varit huvudmotståndaren, därför är det givet att de vill stjäla deras dag. 

Demonstrationen samlade drygt 500 nazister och det är nästan dubbelt så många som de lyckades samla förra året i Borlänge. Organisationen är numera så stor att den även lockar kvinnor men framför allt fler åldersgrupper. Fast nazisterna sprider inte bara propaganda och genomför demonstrationer, de är mycket farligare än så. 

Bland de senaste dåden kan vi se att de har genomfört bombdåd mot en bokhandel och två flyktingboenden i Göteborg. Skurups socialdemokratiska kommunalråd Pierre Esbjörnsson har slutat med politiken efter att nazister har tänt eld på hans bil några få meter från hans hus. I Umeå har nazistiska trakasserier fått judiska föreningen att lägga ned sin verksamhet och för ett par veckor sedan saboterades Socialdemokraternas partihögkvarter i Stockholm genom att det sprejades stora hakkors på fönstren.

Normaliseringen av nazism och rasism måste få ett slut. Vi måste nu stärka demokratin genom att begränsa nazisternas möjlighet att använda sig av demokratins fördelar för att föra fram sina antidemokratiska åsikter. Vi måste stå upp mot nazisters och extremisters hat. Vi måste hela tiden påminna varandra om att nazisters mål är att störta demokratin, tysta den fria pressen och förinta människor som de inte tycker passar in. Det krävs nu att vi agerar kraftfullt. Demokratin och principen om alla människors lika värde går inte att kompromissa om. Våra grundläggande värderingar får vi inte ta för givet, det är upp till dig och mig att varje dag försvara dem.

Robert Roos
Robert Roos 

Ombudsman för LO med fokus på mänskliga rättigheter, jämlikhet och ungas rättigheter på arbetsmarknaden.