Ledare. Robert Roos.

2017-06-19 06:00
Utrikesdepartementet avråder sedan 2006 alla svenskar att resa till landet och Migrationsverkets rapporter säger att att det är ett försämrat säkerhetsläge och att alla provinser berörs av inbördeskrig. Bild: Rahmat Gul/AP/TT
Utrikesdepartementet avråder sedan 2006 alla svenskar att resa till landet och Migrationsverkets rapporter säger att att det är ett försämrat säkerhetsläge och att alla provinser berörs av inbördeskrig.

Stoppa utvisningar till Afghanistan

Det är dags nu att vi alla protesterar, demonstrerar och ställer krav på att ingen människa ska utvisas till Afghanistan.

Vill du fortsätta läsa?

Bli prenumerant på !
Om du redan är det loggar du in här.

Betala per vecka

Från

39 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje vecka. Avsluta när du vill.

Betala per månad

Från

139 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje månad. Avsluta när du vill.

Nyligen har vi fått rapporter om att en ung man som har blivit utvisad till Afghanistan från Sverige har omkommit i en terrorattack i Kabul. En ung man som hade framtidsdrömmar men som inte fick chansen att leva ut dem.

Afghanistan är ett land som har varit drabbat av konflikter under många år. Trots det skrev Sverige i oktober 2016 ett avtal med Afghanistan som säger att afghanska medborgare ska få ett värdigt, säkert och ordnat återvändande till Afghanistan.


BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS

Gillar du det vi gör?
Swisha en peng till: 123 401 876 8


Utrikesdepartementet avråder sedan 2006 alla svenskar att resa till landet och Migrationsverkets rapporter säger att att det är ett försämrat säkerhetsläge och att alla provinser berörs av inbördeskrig. Bara under 2016 dödades över 17 000 personer, många av dem barn. Enligt UD, Migrationsverket och UNHCR är inbördeskriget inte det enda problemet. Staten är korrupt, barnsoldater rekryteras till regimens militär och polis. Och militär misshandlar, torterar och mördar misstänka regimmotståndare. Försäljning av kvinnor till giftermål är vanliga. Nio av tio afghanska kvinnor har utsatts för fysiskt, psykiskt eller sexuellt våld eller tvångsgifte. Och om du är homosexuell så kan du fängslas. I landet ser vi också en utbredd kriminalitet och en oerhörd fattigdom. Mer än var tredje afghan lever under fattigdomsstrecket och bara i Kabul bor 60 000 barn på gatan.

Våra nuvarande regler skapar en oerhörd oro. Jag fick ett mejl från en man som skrev att han bor i Sverige med sin familj, fem barn. Mannen är från Afghanistan men hans barn är uppvuxna i Sverige och ser det som sitt hemland. Denna familj lever med hotet om att bli utvisade till ett land i kris. Andra som lever under utvisningshot är ensamkommande barn och ungdomar. Många ensamkommande har räknats upp i ålder. Vilket har skett på ett, som Migrationsverket själva medgett, ytterst godtyckligt sätt. Detta har lett till självskadebeteende, psykisk ohälsa och att flera barn har avslutat sina liv med rädsla av att deporteras.

Det är inhumant att utvisa människor till ett land där det råder stor osäkerhet oavsett ålder. Säkerhetsläget och de godtyckliga åldersuppskrivningarna gör att rättssäkerheten kraftigt kan ifrågasättas. Att i detta läge fortsätta med dessa utvisningar kan inte försvaras och de får inte fortgå. Deportationerna till Afghanistan måste få ett slut.

Nyligen beslutade Tyskland att stoppa samtliga deportationer till landet och den senaste veckan har Socialdemokraterna i Kumla och Nora, Vänsterpartiet i Örebro och Liberalerna i Askersund tillsammans med många fler organisationer i landet ställt krav på den svenska regeringen att omedelbart stoppa alla utvisningar till Afghanistan. Fler kommer att följa efter.

För det är dags nu. Det är dags att vi lyssnar på personalen på asylboenden, gode män, personal inom socialen och alla de som dagligen rapporterar om hur läget i Afghanistan är. Afghanistan är inte säkert. Det är dags nu att vi alla protesterar, demonstrerar och ställer krav på att ingen människa ska utvisas till Afghanistan.

I FN:s deklarationer om mänskliga rättigheter står det i artikel tre; ”Var och en har rätt till liv, frihet och personlig säkerhet.” Sverige har ställt upp på dessa rättigheter, låt oss då upprätthålla dem.    

Robert Roos
Robert Roos 

Ombudsman för LO med fokus på mänskliga rättigheter, jämlikhet och ungas rättigheter på arbetsmarknaden.