Ledare. Kenneth Lantz.

2017-08-14 06:00
”Vi behöver bygga ett samhälle där den ekonomiska politiken anpassas till de ramar som ekosystem och klimatet ställer upp.” Bild: Fredrik Sandberg/TT
”Vi behöver bygga ett samhälle där den ekonomiska politiken anpassas till de ramar som ekosystem och klimatet ställer upp.”

Vi behöver en rödgrön klimatomställning

För att minska ­utsläppen på hemmaplan behöver Sverige anta ambitiösare klimatmål och inte köpa utsläpps­rätter.

Vill du fortsätta läsa?

Bli prenumerant på !
Om du redan är det loggar du in här.

Betala per vecka

Från

39 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje vecka. Avsluta när du vill.

Betala per månad

Från

139 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje månad. Avsluta när du vill.

Under sommaren har torka och låga grundvattennivåer kulminerat i Örebro län, men i andra delar fick man samtidigt för mycket vatten. I stora delar av Sverige har vi aldrig haft så låga nivåer någonsin. Vattenbristen är en effekt av klimatförändringarna och både vattenbrist och översvämningar kan komma att öka.


BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS

Gillar du det vi gör?
Swisha en peng till: 123 401 876 8


Klimatanpassning kan inte bara handla om ”fiffiga ingenjörslösningar” – det måste också handla om att lyfta blicken, skriver Pär Holmgren i Dagens samhälle. Vi behöver nu på allvar fundera över vilket samhälle vi ska bygga för att möta framtiden, fortsätter han.

Jag håller med. Vi behöver bygga ett samhälle där den ekonomiska politiken anpassas till de ramar som ekosystem och klimatet ställer upp. Därför måste det gröna perspektivet förenas med det röda för att det ska skapa en framgångsrik klimatomställning. Inom området förnybar energi, hållbara bostäder och gröna transporter krävs ökade investeringar. För att minska ut­släppen krävs att skatter och lagstiftning stimulerar de hållbara alternativen. Resultatet blir ett mer hållbart samhälle och nya gröna jobb.

Samtidigt krävs det att detta kombineras med en politik för rättvisa och jämlikhet eftersom det hänger ihop. På vilket sätt då, kan man undra? Jo, de största utsläppen orsakas av höginkomsttagarna, och generellt orsakar män högre utsläpp än kvinnor. Det är också så att de rika länderna har det största ansvaret för klimatkrisen och de måste därför göra kraftiga förändringar. De behöver också hjälpa de fattiga länderna ekonomiskt för att kunna ställa om till ett mer hållbart samhälle. För att minska utsläppen på hemmaplan behöver Sverige anta ambitiösare klimatmål och inte köpa utsläppsrätter.

Omställningen måste ha ett tydligt rättviseperspektiv och förena det gröna perspektivet med det röda för att vinna folkligt stöd. För att en kraftigt minskad total resursanvändning ska kunna kombineras med en högre materiell standard för alla, då menar jag både globalt och i Sverige, krävs en jämlikare fördelning av resurser.

En utbyggd välfärd ökar jämlikheten, såväl mellan samhällsklasser som mellan kvinnor och män, därför måste den offentliga konsumtionens andel av ekonomin öka. Den offentliga konsumtionen har också lägre miljöpåverkan än den privata konsumtionen.

Många tror på att marknaden ska lösa miljö- och klimatproblemen, så kommer inte att ske. För att reglera marknaden krävs folklig mobilisering, som sedan genom politisk makt fattar besluten.

För en framgångsrik omställning till ett hållbart samhälle krävs att den rödgröna omställningen prioriterar jämlikhet, jämställdhet, solidaritet, organisering och demokrati som rättesnören. Lyft Sverige till att vara ett föregångsland i klimatomställningen.