För några veckor sedan kom Världsnaturfondens Living planet-rapport. Den visade att vi svenskar lever och konsumerar som om det fanns hela 4,2 jordklot i stället för den enda planet som vi faktiskt har. Denna utveckling gör bland annat att det blir färre fåglar och djur på jorden. Sedan 1970-talet har bestånden av fåglar, däggdjur, reptiler och fiskar halverats.
BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS
Gillar du det du läser?
Swisha en peng till: 123 148 087 0
Vad kan du, som är en helt vanlig människa i Örebro, göra åt detta? Du, som gärna vill ha friska sjöar med fisk och klart vatten att bada i, se älgar, rävar och snokar i skogen och som tycker att det är underbart att höra fåglarnas kvitter när du går på promenad en härlig vårmorgon i Stadsparken.
Jo, ganska mycket faktiskt. Och en av dem är att kraftigt förändra ditt köttätande.
Enligt FN är djurhållningen för just köttproduktion den mänskliga aktivitet som har störst miljö- och klimatpåverkan. Uppfödningen av köttdjur står för nästan en femtedel av de farliga växthusgasutsläppen vilket är mer än hela jordens utsläpp från trafiken. Ett kilo nötkött ger samma utsläpp som att köra 250 kilometer i bilen. Är det bara hos mig som fredagstacon fastnar i halsen?
Jag hör till dem som sedan några år tillbaka försöker att äta mindre kött och vara mån om att det kött som jag äter ska vara av god kvalitet, närproducerat och ekologiskt. Jag har köpt mitt kött av en lokal köttbonde som har ekologisk produktion. Dyrare, men eftersom jag köper mindre kött har jag inte gått back på det. Dessutom smakar det mycket bättre.
För några veckor sedan fick jag ett bekymrat mejl från honom. Han beklagade att han inte har haft kött att sälja på ett tag. Anledningen är att den torka som vi hade under sensommaren har påverkat grundvattnet samt skördarna av vall, som blir foder för djuren, negativt. Detta har i sin tur lett till att lantbrukare i hela Mellansverige har tvingats ta bort fler djur än normalt vilket har gett långa köer till slakterierna som inte hinner slakta allt som kommer in. I slutändan gör allt detta att vi konsumenter inte kan få tag i bra kött.
Naturen slår alltså tillbaka mot oss. Klimatförändringarnas negativa effekter påverkar oss på ett praktiskt plan. Torka ger dålig skörd och vi måste slakta våra boskap. Ett scenario som vi förknippar med Afrika men som alltså är en realitet här och nu i Sverige 2016.
Så vad ska vi göra nu om vi vill att våra bönder ska kunna ha förutsättningar att producera bra kött åt oss i framtiden? Räcker det att, som jag, äta mindre kött även om det är bra kött?
Nej, jag tror vi måste gå längre än så. Vi måste göra upp med den köttnorm som vi lever i. För många är mat lika med kött och tillbehör. På restaurangernas menyer är det kötträtter som dominerar, i många hem så äter vi kött så gott som alla dagar. I våra skolor och förskolor blir det upprörda känslor om man så bara försöker införa en vegetarisk dag. I Örebro kommuns kommunfullmäktige lades nyligen en motion om att införa vegetarisk mat som standardalternativ när kommunen själv anordnar möten och konferenser. Den avslogs.
Köttet som norm, som den normala kosten är stark i Sverige. För att bryta trenden där vi lever och konsumerar 4,2 jordklot per år måste vi kraftigt förändra vårt köttätande. Vi måste göra vegetarisk mat till vardagsmat och köttet till något som man unnar sig vid speciella tillfällen.