Reportage.

2017-06-07 11:23
 • Den skira och lyxiga ärmen är gjord av en gammal gardin. BILD: MARIA EREMO
  Den skira och lyxiga ärmen är gjord av en gammal gardin. 
 • Ett gammalt överkast fick bli till en lyxig överdel. Bild: Maria Eremo
  Ett gammalt överkast fick bli till en lyxig överdel. 
 • Marie Bah bär en klänning gjord av överkast och en duk. BILD: SARA HILLERSBERG
  Marie Bah bär en klänning gjord av överkast och en duk.

Säg ja i ett gammalt överkast

Så här års är det många som väljer att gifta sig. Klädseln är viktig. Det är ju inte vilken fest som helst, men i stället för att köpa nytt för tusentals kronor går det att bli vacker i en gammal gardin.  

För Sara Hillersberg, på Ateljé återbruk i Wadköping, är det inte alls konstigt att klä sig i en klänning gjord av ett överkast från Ikea, eller av en gardin som hängt i någon mormors kök. Hon ser möjligheter i allt och när det kommer till brudklänningar är det alltid något speciellt, då gäller det att använda sig av finlir hela vägen.

– Det är ju fantastiskt roligt att få vara en del av en sådan stor dag för en brud. Det är ju den största dagen för många brudpar och att då få äran att sy bröllopsklänningen, det är stort, säger Sara Hillersberg.

Tygerna får styra

Modet vi ser på catwalken och i butikerna följer alltid en trend. När det kommer till återbruk är det inte lika enkelt att följa rådande trender. Då är det i stället tygerna som får styra.
– Självklart kan bruden ha en önskan och vi kan jobba fram något tillsammans. Det är en utmaning att hitta mängden tyg du behöver till klänningen, men begränsningar kan ge nya möjligheter. Särskilt om man vill ha allt i återbruk.


BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS

Gillar du det vi gör?
Swisha en peng till: 123 401 876 8


Hittills har Sara sytt ett tiotal brudklänningar. Dukar, gardiner, överkast, örngott och stolstyg har fått nytt liv i hennes kreationer.
– En av klänningarna har en guldig korsett som överdel som jag har skapat av en väska. 

Undviker herrkläder

När Sara Hillersberg arbetar med återvunnet material måste hon alltid vara noga med att kontrollera tyget.
– Det gäller att inte missa eventuella fläckar eller solblekta bitar. Sedan måste man tänka på hållbarheten, bomull blir till exempel tunnare med åren.

Herrkläderna däremot, undviker hon helst helt och hållet.
– Visst kan jag göra en svart kavaj om det ska vara något speciellt. Men jag brukar rekommendera den som vill ha en sådan att besöka en klädaffär i stället. Det blir alldeles för dyrt om jag ska göra en från grunden med tanke på all den tid det tar.

Överkast ger fin passform

Att ta vara på material som redan finns är viktigt för många, och det gäller inte bara kläder. Och för den som gillar återbruk är det en speciell känsla att kunna ta till vara ett älskat gammalt överkast, eller en ärvd gardin.

– Just det klassiska överkastet från Ikea som Marie bär har jag använt mig av många gånger. Det är perfekt för den här typen av klänning. Det blir en fin passform eftersom det är mycket stretch, det är inte dumt alls, säger Sara Hillersberg.

Gardiner och överkast är det vanligaste materialet som hon använder eftersom det är enklare att få ut stora tygstycken av dem.
– Vill du gifta dig i ett gammalt överkast så har du oftast fastnat för återbruk. Kanske är hela bröllopet eko och hållbart. Och samtidigt som det är oerhört kul att göra bröllopskläder till ett sådant bröllop, så är det alltid lika nervöst att sätta saxen i fina tyger. Allt måste vara perfekt, det är ett riktigt finlir.